Сеизмолог: Има изключително висок риск от унищожително земетресение в Истанбул

  • 08 декември 2023 12:48

  • 20080
  • 3
Сеизмолог: Има изключително висок риск от унищожително земетресение в Истанбул
© Pixabay

Изключително висок е рискът от унищожително земетресение в Истанбул, казва водещият турски сеизмолог Наджи Гьорюр, цитиран от телевизия Хабер Глобал и БТА. 

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 690

Вероятността всеки един момент да стане силно земетресение в района на Мраморно море е много висока. За Истанбул този риск е 47 процента, посочи ученият.

Той направи коментарите броени дни след земетресението със сила 5,1, което в понеделник разлюля Северозападна Турция, включително Истанбул.

Според Гьорюр магнитудът на очакваното земетресение може да бъде 7,2, ако е в района на Кумбургаз в Мраморно море, ако е в района на Принцовите острови, ще бъде 7. Възможен е и трус със сила 7,5, смята ученият.

Сеизмолозите многократно са предупреждавали за възможността от ново силно земетресение в района на Истанбул. При трусове с магнитуд 7 и повече около 90 хиляди сгради може да рухнат, а 260 хиляди ще бъдат повредени, заради което ще са необходими временни жилища за 4,5 милиона души.

Турските власти започнаха да говорят сериозно за необходимостта от подготовка на 16-милионния мегаполис за силно земетресение след опустошителните трусове в югоизточната част на страната на 6 февруари. 

Геолог: В Турция има много повече разломни линии от установените досега

Министърът на околната среда, градоустройството и изменението на климата Мехмет Йозхасеки заяви преди време, че около 1,5 млн. жилища или една четвърт от жилищния фонд на Истанбул са изложени на риск.

По думите му ръководеното от него министерство, други ведомства и местните власти работят по проект за изграждането на устойчиви на земетресения жилища в Истанбул. 

На 17 август 1999 г. районът на Истанбул, който е разположен на границата между Анадолската и Евразийската тектонична плоча, бе разтърсен от земетресение с магнитуд 7,6. По официални данни тогава загинаха над 17 000 души, по неофициални данни – близо 40 хиляди души, а 45 хиляди бяха ранени. 

Страхът, обхванал хората след трусовете в Югоизточна Турция тази година, стана причина много хора, живеещи в Истанбул, да вземат решение да се преместят в друг район на Турция заради очаквано разрушително земетресение в района. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
20080 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Ангелина

2024.01.13 | 16:58

3
Красив град , пълен с ИСТОРИЯ ! ГОСПОДИ ЗА ПАЗИ ГО !
съни

2023.12.08 | 20:02

2
Ами не ми жал за турчалята дошло е време да си получат наказанието .
TTманго

2023.12.08 | 15:03

1
Не бих живял в Истанбул. Риска е огромен.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини