Oколо 500 жерава са умрели от птичи грип в Сърбия

  • 27 ноември 2023 12:20

  • 221
  • 1
Oколо 500 жерава са умрели от птичи грип в Сърбия
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Нова вълна птичи грип достигна Сърбия, а най-застрашени този път са жеравите, съобщи сръбската телевизия РТС. Огнището на заразата този път е в Унгария, където досега са умрели около 10 000 от тези птици.

В Сърбия птичият грип се появи на местата, които жеравите използват за почивка по време на полета си на юг. Има голяма опасност вирусът да се предаде на домашните птици, отбелязва телевизията, цитирана от БТА.

Гражданите се съветват да не навлизат в защитената зона на специалния резерват Слано Копово край Нови Бечей (в северната част на Войводина), тъй като досега природозащитниците са открили тук повече от 70 мъртви жерава, чиито останки са отстранени по предписания начин. Потвърждение, че става въпрос за птичи грип, дойде след анализ на тъканни проби от мъртви жерави в Научния институт по ветеринарни науки в Нови Сад. 

"Този ​​вирус го има най-вече в някои по-студени периоди от годината, през зимата, и засягаше предимно патици и лебеди. През последните две-три години обаче вирусът на практика навлезе в популациите на почти всички диви птици и оставя катастрофални последици за техните популации“, каза Милан Ружич от Дружеството за изследване на птиците в Сърбия.

Експертите апелират гражданите да информират властите, ако внезапно в двора им кацне жерав или видят, че жеравите нямат желание да летят. Обикновено това е първият знак, че са заразени.

Хърватия съобщи за поява на птичи грип в птицеферма близо до границата с Босна и Херцеговина

"Те стоят изтощени три или четири дни и не могат да се хранят повече, след това просто умират. За тях няма спасение, ако се заразят с вируса на птичия грип H5N1. В Сента през последните няколко дни намерихме три жерава насред града в градините и жеравите умряха там. Има голяма опасност вирусът да се предаде на домашните птици“, казва биологът орнитолог Йожеф Гергел.

Досега са намерени около 500 мъртви жерава по поречието на река Тиса.

Последвайте канала на

Калина Христова
221 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.27 | 15:35

1
Уникално лекарство за мъже, което взриви интернет не само помага в леглото (3 пъти по-ефективно от виaгpа), но и лекува простатит, безплодие, еректилна дисфункция, плешивост и премахва излишните мазнини по корема. Повече подробности тук------>> gg.gg/blumag

Добави коментар

Водещи новини