Ердоган заминава на посещение в Германия

  • 17 ноември 2023 09:50

  • 337
  • 0
Ердоган заминава на посещение в Германия
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заминава днес на посещение в Германия, предават турските медии.

Ердоган, който за последен път посети Берлин през януари 2020 г., ще се срещне с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер и с канцлера Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021.

Изключително засилени ще бъдат мерките за сигурност в столицата Берлин, където ще бъдат разположени около 1500 полицаи.

По време на разговорите на Ердоган с Шолц ще бъдат обсъдени три важни въпроса – кризата между Израел и палестинците, отношенията между Турция и ЕС и споразумението за миграцията между Брюксел и Анкара, информира телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Ердоган отново нарече Израел "терористична държава"

Очаква се да бъдат дискутирани и двустранните отношения, както и редица актуални глобални и регионални въпроси. Турция има за цел стокообменът с Германия, един от най-големите търговски партньори на Турция, да се увеличи от сегашните 45,2 млрд. долара до 50 млрд. долара през 2030 г.

Планира се във връзка с кризата в ивицата Газа Ердоган да изтъкне, че смъртните случаи сред цивилното население се увеличават с всяка минута, както и да каже, че Турция ще настоява Израел да понесе наказателна отговорност в международни съдилища за военни престъпления. Ердоган отново ще настоява за получаване на подкрепа и от Германия за осигуряване на прекратяване на огъня и постигане на траен мир в Газа, посочва СиЕнЕн-Тюрк.

Втората важна тема ще бъде съживяването на отношенията между Турция и ЕС. Очаква се Ердоган да повдигне въпроса за актуализирането на споразумението за митническия съюз и за либерализиране на визовия режим. 

Споразумението за миграцията между ЕС и Турция ще бъде третият важен въпрос, който ще бъде обсъден по време на разговорите.

За последен път президентът Ердоган се срещна с Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 през септември на срещата на върха на лидерите на Г-20 в Индия.

Турция е важен партньор на Германия, в която живеят над три милиона души с турски произход. Двете страни са съюзници в НАТО, но имат различни позиции по отношение на конфликта между Израел и палестинците.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
337 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини