Президентът на Република Сръбска Милорад Додик: Няма да водим война в Босна и Херцеговина

  • 16 ноември 2023 14:55

  • 377
  • 2
Президентът на Република Сръбска Милорад Додик: Няма да водим война в Босна и Херцеговина
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Република Сръбска няма да води война, а търпеливо и бавно ще се отдели от Босна и Херцеговина, това каза президентът на Република Сръбска Милорад Додик, цитиран от информационната агенция "Сърна", предаде  БТА.

„Босна и Херцеговина никога не е била толкова разединена. Трябва само да имаме търпение. Отцепването означава война, но Република Сръбска няма да води война, а ще се отдели бавно от Босна“, каза Додик пред журналисти снощи.

Босна и Херцеговина е съставена от две автономни части - Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватска федерация, където живеят босненски мюсюлмани (бошняци) и босненски хървати.

Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик постоянно призовава за отделяне на сръбската съставна част от Босна и Херцеговина. Додик е изправен пред санкции от страна на САЩ и Великобритания заради политиката си, но има подкрепата на Русия.

Москва подкрепя и отказа на Додик да признае авторитета на върховния представител на международната общност Кристиян Шмит, твърдейки че той не е законно назначен на длъжността си.

Блинкън: Милорад Додик нарушава конституцията на Босна и подкопава Дейтънското споразумение

Последвайте канала на

Novini.bg
377 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.11.16 | 20:36

2
Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук ----->> mub.me/keto
Такава

2023.11.16 | 15:25

1
яка тояга те чака Додик, че ти е бедна фантазията.

Добави коментар

Водещи новини