За какво харчат парите си семействата в Косово?

  • 16 октомври 2023 14:15

  • 732
  • 1
За какво харчат парите си семействата в Косово?
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

През изминалата 2022 г. семействата в Косово са похарчили средно 8100 евро за хранителни продукти, образование, здравеопазване, транспорт и други услуги, съобщава албанската редакция на Радио Свободна Европа, като се позовава на данни на Косовската статистическа агенция.

Данните на агенцията, публикувани в края на септември, показват, че най-голяма част от семейния бюджет в Косово се отделя за закупуването на хранителни продукти. През 2022 г. косовските семейства са похарчили 300 процента повече пари за храна, отколкото за битови разходи.

Вучич отрече Сърбия да е струпала войски край границата с Косово

Тенденцията косовските семейства да дават повече пари за храна, отколкото за битови разходи съществува поне от 2003 г., но разликата между двете не е била никога толкова голяма, колкото през 2022 г., отбелязва Радио Свободна Европа.

Сред най-купуваните продукти от семействата в Косово са хляб, зърнени култури, месо, млечни продукти, яйца и зеленчуци.

Покачването на цените на хранителните стоки в Косово водят до изразходване на повече от половината семеен бюджет за храна за първи път от 2003 г. насам.

В периода 2003–2022 г. разходите на косовските семейства за храна са се увеличили с 15 процента, за облекло – с 20 процента, за транспорт – със 75 процента, а за здравеопазване – с 200 процента. 

Най-малък процент от семейния бюджет в Косово отива за образование, което се дължи на безплатното публично образование в страната. Благодарение на това няма големи разлики в разходите на хората от селските и градските зони.

Въпреки това се забелязва разлика в парите, похарчени за храна, при  различната степен на образование на главата на семейството. Данните сочат, че когато главата на семейството е с по-висока степен на образование, разходите за храна са значително повече.

Средната заплата в Косово е 520 евро, а минималната – между 130 и 170 евро. През август 2022 г. инфлацията на годишна основа в Косово беше 13 процента, а през август тази година – 3,2 процента.

Последвайте канала на

Нора Виткова
732 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.16 | 15:17

1
Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много сперма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване. Прочетете го сами-----> mub.me/medik

Добави коментар

Водещи новини