Депутати от сръбската опозиция: Александър Вучич трябва да подаде оставка заради провала на политиката му за Косово

  • 27 септември 2023 14:00

  • 1139
  • 2
Депутати от сръбската опозиция: Александър Вучич трябва да подаде оставка заради провала на политиката му за Косово
© Getty images (архив)

Депутатите от сръбската опозиция Сърджан Миливоевич (Демократическа партия ) и Мирослав Алексич (Народно движение на Сърбия) поискаха днес оставката на сръбския президент Александър Вучич  заради катастрофалната му политика по отношение на Косово и най-новия инцидент в село Банска, който имаше трагични последици. Алексич заяви, че  "Вучич трябва да понесе отговорност" заради загубените животи в северната част на Косово, предаде белградската информационна агенция Бета,.

"След въоръжения конфликт в Банска, при който загинаха най-малко четирима души, Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. трябва да подаде оставка. Милан Радойчич (заместник-председателят на партията Сръбска листа, близък до управляващите в Белград) не би могъл да въоръжи няколко десетки сърби на север без знанието и одобрението на Вучич и сръбските служби за сигурност. Двамата са най-отговорни за пролятата кръв в Банска“, каза Алексич.

Народният представител обяви, че политиката на Сръбската листа, Сръбската прогресивна партия  и Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. спрямо Косово е претърпяла крах и че Сърбия плаща висока цена за катастрофалната политика на режима в Белград.

В ранните часове на неделя маскирани въоръжени лица откриха огън по полицейски патрул, дошъл да провери защо е блокиран пътят в село Банска, на 55 километра северно от Прищина. При стрелбата бе убит косовски полицай и ранен друг полицай. Нападателите след това нахлуха в манастир край селото и се барикадираха в него. 

Последва престрелка между косовската полиция и нападателите, в която трима от нападателите бяха убити и двама бяха ранени. По-късно бе намерено тялото и на още един от нападателите. 

 

Четири станаха жертвите при сблъсъците между полицията и въоръжени нападатели в Северно Косово

Осем души са арестувани и се разследват за тероризъм. Полицията конфискува превозни средства, използвани от въоръжените лица, в които имало огнестрелни оръжия с различен калибър, експлозиви и боеприпаси, достатъчни да бъдат въоръжени стотици хора според министъра на вътрешните работи на Косово Джелял Свечля.

 Депутатът от опозицията Мирослав Алексич посочи, че президентът на Сърбия Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. и заместник-председателят на Сръбската листа Милан Радойчич са най-отговорни за кръвопролитията в Банска. Коментирайки думи на министъра на косовската полиция Джелял Свечля, който каза, че Радойчич е бил в манастира Банска в пълно военно снаряжение, Алексич каза пред агенция Бета, че политиката на Сръбската листа, Сръбската прогресивна партия (СПС) и Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. спрямо Косово е претърпяла провал.

Парламентаристът подчерта, че Сърбия плаща "висока цена за катастрофалната политика на режима" на Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград.. "През последните десет години Вучич и СНС предадоха на Прищина всички институции, които държавата Сърбия имаше в северната част на Косово, а сръбският народ беше оставен да се оправя сам. В същото време служители на Сръбската листа забогатяха неимоверно, развивайки бизнес в цяла Сърбия, построиха магистрали, сгради и хотели, станаха собственици на огромни имоти и дори яхти. А сега изпратиха млади и невинни хора до сигурна смърт", каза той.

Алексич добави, че сега най-важното е да се предотврати ескалация на конфликта.

"Конфликтът в Банска е следствие от катастрофалните политики на Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. и Албин Курти. Факт е също, че сръбските служби за сигурност не направиха нищо, за да предотвратят въоръжения конфликт. Властите в Белград са длъжни да обявят кой е организирал въоръжените сърби и каква беше тяхната цел“, каза Алексич. Той посочи, че не може да се очаква "нормалност" на север от премиера на Прищина Албин Курти. "Въпреки това е голям проблем, ако ние с грешните си действия улесним Курти да окупира напълно северната част на Косово и да застрашим оцеляването на сръбския народ", каза Алексич.

Председателят на Нова демократическа партия на Сърбия Милош Йованович оцени днес, че последните събития в Косово показват, че правителството на Сръбската прогресивна партия трябва да бъде сменено и "катастрофалната му политика по отношение на Косово“ трябва да бъде отхвърлена.  Това е краят и тази трагична ситуация показа, че трябва да се събудим и из основи да променим нещата в Сърбия. Тази власт трябва да се промени, защото нейната политика ни доведе до тук, каза Йованович. 

Председателят на Нова демократическа партия на Сърбия  изрази съболезнования на семействата на убитите в неделя сърби в Банска, Косово, като каза, че те са "паднали за Сърбия".

Депутатът от Демократическата партия Сърджан Миливоевич заяви, че президентът на Сърбия Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. ще трябва да подаде оставка, защото, както каза, "той пожертва сръбската младеж в Косово в еднодневната война с премиера Курти".

"Ако заместник-председателят на Сръбската листа Милан Радойчич е участвал в този безумен акт, тогава е абсолютно ясно, че режимът в Белград, ръководен от Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград., стои зад всичко. Ако Радойчич или някой друг го е организирал без съгласието на Белград, той вече щеше да е арестуван или това щеше да е краят на Вучич“, каза Миливоевич за агенция Бета. Той посочи, че държавните институции ще трябва да обявят колко хора са загинали в Банска и колко са ранените и арестуваните.  Правителството е длъжно да информира семействата как и защо са загинали техните близки", каза Миливоевич.

/РА/

Последвайте канала на

Novini.bg
1139 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.09.27 | 17:44

2
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> tyny.to/sbiom
Stamatis

2023.09.27 | 14:47

1
Каква политика с албанските примати?! Няма спасение от тях, подкокоросвани и с дотации от Задокеана се мислят за недосегаеми! Вучич даже ги търпя твърде дълго!

Добави коментар

Водещи новини