Министър-председателят на Косово: Сърбия уби наш полицай и рани друг

  • 24 септември 2023 14:14

  • 1214
  • 4
Министър-председателят на Косово: Сърбия уби наш полицай и рани друг
© Getty images (архив)

Един косовски полицай беше убит, а друг ранен при стрелба в село в Северно Косово тази сутрин, съобщи косовският премиер Албин Курти, цитиран от Ройтерс.

"Към момента по нашата полиция продължава да се стреля с оръжия с различен калибър", посочи Курти в публикация във Фейсбук, в която определи случилото се като терористични действия. "Нападателите са професионалисти, носят маски и са тежковъоръжени", заяви още той и обвини Сърбия за инцидента.

Белград отхвърли обвиненията.

Напрежението в Косово, бившата сръбска провинция, се покачи след сблъсъци през май, когато над 90 войници от мироопазващите сили на НАТО и около 50 сръбски протестиращи бяха ранени в Северно Косово.

Етническите албанци представляват над 90 процента от населението в Косово, а сърбите са мнозинство само в северната му част, където се планира създаването на асоциация на общините с преобладаващо сръбско население.

Миналата седмица преговорите под егидата на ЕС за нормализиране на отношенията между някогашните врагове от Косовската война навлязоха в застой. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел обвини Курти за това, че все още не е създадена асоциацията на общините с преобладаващо сръбско население, което би им дало по-голяма самостоятелност.

Албанци нападнаха сърбин в Косово

Последвайте канала на

Novini.bg
1214 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Бояджията

2023.09.25 | 09:53

4
Лъжливи подлоги на фащ и еврата

2023.09.24 | 21:14

3
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom
Няма такава държава

2023.09.24 | 14:59

2
Яжте си лайната албански. Сърбия да Ви изтрепе до крак.

2023.09.24 | 14:43

1
Почвайте ги, какво ги чакате??

Добави коментар

Водещи новини