Проевропейските опозиционни партии в сръбския парламент подписаха "Договор за победа"

  • 21 септември 2023 13:44

  • 1031
  • 1
Проевропейските опозиционни партии в сръбския парламент подписаха "Договор за победа"
© Getty (архив)

Председателите на проевропейските опозиционни групи в парламента на Сърбия подписаха "Договор за победа", написа белградският вестник "Данас", цитиран от БТА.

Документът е подписан от председателите на парламентарните групи "Посока Европа", "Заедно", Зелената левица, Народно движение на Сърбия – Екологично въстание – Новото лице на Сърбия и Демократическата партия.

Депутатът Радомир Лазович каза, че днес Сърбия е в дълбока криза, от която единственият изход са изборите.

Народният представител в Скупщината  заяви, че след няколко месеца на масови протести и институционална борба е станало ясно, че правителството няма намерение да изпълни техните искания. Затова опозиционерите настояват да се свикат предсрочни парламентарни избори и местни избори за Белград до края на годината, за да се предотврати "разпадането на обществото".

Президентът на Сърбия ще отговори на искането до края на годината да насрочи предсрочни парламентарни избори

Опозицията иска да постигне победа срещу режима и смята, че за тази цел е необходим договор между всички опозиционни партии и обръщане на "острието на критиката към престъпното правителство", каза Лазович.

Той благодари на колегите си за сътрудничеството и общите усилия за постигането на това споразумение.

"Опонентите на президента на страната Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. се съгласиха да включат всичко, което смятат за необходимо в този документ", каза той и добави, че призовават за съгласие всички опозиционни листи, независимо от кои организации ги съставят.

Това означава в опозицията да няма  нападки, действията на опозицията да бъдат координирани, съвместен контрол на изборите, повишаване на избирателната активност - всичко необходимо, за да "победим по-силния противник", който държи всички лостове на властта, каза Лазович.

Той добави, че опозиционните организации ще продължат да съдействат за организиране на протести и е възможно да направят обща опозиционна листа, но това решение ще бъде взето при насрочването на изборите.

Лазович заяви, че няма да си сътрудничи с партиите на режима дори след изборите и отхвърли възможността за формиране на следизборна коалиция със Социалистическата партия на Сърбия, която е част от управляващата коалиция.

Председателят на Демократическата партия Зоран Лутовац каза, че е възможно сътрудничество и с други извънпарламентарни партии.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1031 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.21 | 14:57

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom

Добави коментар

Водещи новини