Турската първа дама представи изложба с анадолски текстил в Ню Йорк

  • 21 септември 2023 09:41

  • 726
  • 0
Турската първа дама представи изложба с анадолски текстил в Ню Йорк
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Първата дама на Турция Емине Ердоган представи изложба на старинен анадолски текстил пред съпругите на други държавни глави, предаде за БТА Анадолската агенция (АА). Събитието се проведе в Дома на Турция в Ню Йорк. 

В речта си Емине Ердоган подчерта, че събитието „Атлас на турското тъкане“ е начин „уникалното културно наследство на Анадола да бъде приобщено към универсалното наследство на човечеството“. Най-старите следи от тъкачество датират отпреди 9 000 години и са открити именно в Анадола, добави турската първа дама. Емине Ердоган придружава съпруга си Реджеп Тайип Ердоган на годишното заседание на Общото събрание на ООН. 

„Изкуство, което някога е тъкано на станове в домовете, продължава да вълнува и днес като част от ренесансовите картини изложени в световноизвестни музеи“, добави Емине Ердоган, като припомни, че най-старите следи от тъкачество са открити в Чаталхьоюк в Югозападна Турция. 

Ердоган се срещна с Нетаняху в Ню Йорк

Ердоган представи ръчно изработените изделия едно по едно и уточни, че те са сред „най-редките“ примери за тъкане на камха (вид копринен плат), които на запад са наричани брокат. Този тип тъкане се е използвал в региона на Бурса и Амасра. 

По време на османската епоха търговците търсели качествени платове с устойчиви цветове, като това довежда до съставянето на първите закони за защита на потребителите в света, добави Ердоган.

„Нашите платове, изтъкани от вълна, коприна, лен и памучни конци, са оцветени с натурални съставки. Те са ценни не само защото са устойчиви на времето, но и защото пазят здравето“, подчерта турската първа дама. 

„Тъй като индустриалните тъкани се харесват на обществото, вече не е нужно да се притесняваме за устойчивостта на плата“, каза Ердоган и добави, че в миналото турците са тъкали непромокаеми тенти, „хиляди години преди да бъдат открити нанотехнологиите“, без да използват никакви синтетични материали. 

Турските майстори на текстил са вписани в списъка на „Живите човешки съкровища“ в Конвенцията на ЮНЕСКО за „Опазване на нематериалното културно наследство“, каза Ердоган. 

На събитието присъстваха първите дами на Кения, Сърбия, Албания, Хърватия и Северна Македония. Те бяха впечатлени от изложбата и похвалиха турската текстилна индустрия. Първите дами благодариха на Емине Ердоган за приноса ѝ към „Атлас на турското тъкане“. 

На събитието присъства и министърът на семейството и социалната политика Махинур Йоздемир Гьокташ, министърът на науката, промишлеността и технологиите Мехмет Фатих Каджър и министърът на търговията Йомер Болат. 

Последвайте канала на

Нора Виткова
726 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини