Промените в конституцията на РС Македония създадоха напрежение между Християн Мицкоски и Никола Груевски

  • 20 септември 2023 14:07

  • 989
  • 1
Промените в конституцията на РС Македония създадоха напрежение между Християн Мицкоски и Никола Груевски
© Novini.bg/ Canva

Промените в конституцията на Република Северна Македония и твърденията, че промените в Наказателния кодекс и подготвяният закон за амнистията имат за цел да се осигури мнозинство от две трети в парламента за гласуването им, създадоха напрежение не само между управляващи и опозиция, но и между настоящия председател на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и предишния председател на партията и бивш премиер на страната Никола Груевски, който заради няколко заведени срещу него дела избяга и живее в Унгария.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1210

Повод за репликите между тях, разменени през социалните мрежи, е интервю на Християн Мицкоски за германския вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, в което Мицкоски обвинява предшественика си, че е в тайна комуникация с правителството с цел да раздели ВМРО-ДПМНЕ, за да прокара в парламента конституционните промени. Вписването на българите в конституцията на страната е условие в преговорната рамка на Северна Македония, за да бъде проведена втората междуправителствена конференция и да започне отварянето на преговорните глави, но управляващите нямат необходимото мнозинство от две трети в парламента и без гласове от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ това е невъзможно.

Журналист: Москва и Белград натискат за това българите да не влязат в Конституцията на РСМ

Под заглавие „Постоянно нови искания към Северна Македония“ изданието публикува статия, позоваваща се на интервю с Християн Мицкоски, според която „политиката на европейско разширяване все още е в задънена улица, страната е на ръба на нова блокада по пътя си към ЕС и то в непредвидим момент”.

"Нямаме нищо против българите да бъдат споменати в преамбюла на нашата конституция. Но кой ни гарантира, че това е последното искане от България? Чрез това компромисно предложение („условна промяна в конституцията“, която ще бъде приета, но от опозиционната партия предлагат тя да влезе в сила в деня, в който Северна Македония се присъедини към Европейския съюз) може да се преодолее взаимното недоверие. Без такава проточена във времето конституционна поправка България само би злоупотребявала с преговорите за присъединяване към ЕС, за да поставя постоянно нови ултиматуми на Северна Македония и да я заплашва с вето.... ",  казва Мицкоски.

Той продължава, че следва искането на България чрез издаване на паспорти, конституираното българско малцинство в Северна Македония да получи свои прокурори, съдии, училища, както и предписани етнически квоти в парламента, полицията, армията и държавна администрация в съответствие с дела в общото население. В противен случай тя отново ще заплаши с българско вето срещу преговорите за членство на Македония в ЕС.... За да постигне конституционни промени, правителството готви мръсна сделка, твърди Мицкоски. Тя предвижда да обещае освобождаване от наказателна отговорност на бившия премиер Никола Груевски, който избяга в Унгария, така че той да се върне и да помогне, с помощта на своите поддръжници, конституционните промени да минат в парламента.... Груевски е в тайна комуникация с правителството, твърди Мицкоски. Правителството вярва, че може да раздели нашата партия (ВМРО-ДПМНЕ).  Но това няма да стане, убеден е председателят на опозицията”, цитира Дойче веле за Северна Македония публикацията във „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

Никола Груевски реагира на това изявление в профила си във Фейсбук. Той поставя два въпроса на Мицкоски, на които настоява той да отговори публично - вярно ли е, че е казал това и ако е вярно, може ли да каже конкретно с какво Груевски е приел „мръсна игра с правителството”, която трябва да осъществи с помощта на негови съмишленици във ВМРО-ДПМНЕ, с което да раздели партията.

„Надявам се отговорът да бъде ясен, недвусмислен, директен и личен като изявление, без Мицкоски да се позовава на изказвания на партийни представители, говорители, брифинги в сайтове или други медии, с които има тясно сътрудничество”, написа Груевски.

Потомци на македонските бежанци с писмо до специален германски пратеник, за да му напомни, че в РСМ няма "българско малцинство"

„Никола, нямам намерение да участвам в сценария за създаване на разногласия в полза на това правителство (в Северна Македония) с публична кореспонденция. Един ден, когато се срещнем лице в лице, ще ти кажа и детайли, ако си готов да ги чуеш. Няма да позволя да се забрави какво прави това престъпно правителство, за да остане по-дълго (на власт), създавайки атмосфера, в която се губи надеждата на гражданите за справедливост. Ако искаш раздор, това е твое решение, на което съм готов да се противопоставя, защото това не е лична битка, а битка за Македония, която все повече тъне в престъпност и където всичко върви против волята на гражданите. А ние политиците сме избрани от народа и отговаряме пред народа за действията си. За Македония не трябва да има пазарлъци и договорки под масата. Няма да допусна лични договорки и уговорки за сметка на общия интерес. Това не е 2018 г., друго време е. Както казваше: "истината е като шило, рано или късно ще излезе". Истината я знаем и аз, и ти, но изглежда я знаят и други, които през последните дни я казват повече или по-малко силно”, отговори във Фейсбук профила си Мицкоски.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
989 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.20 | 14:39

1
Само гледайте как Гаврил и Денко защитават българския интерес в РСМ и ЕС.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини