Турция скоро може да подпише споразумение с Китай за изграждането на трета АЕЦ

  • 15 септември 2023 16:38

  • 771
  • 2
Турция скоро може да подпише споразумение с Китай за изграждането на трета АЕЦ
© АЕЦ „Аккую“, Уикипедия
Слушай новината Слушай новината

Турция се надява да финализира преговорите с Китай и да сключи споразумение за изграждането на третата атомна електроцентрала в страната "в рамките на следващите няколко месеца". Това заяви днес турският министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар на брифинг в Анкара, съобщава електронното издание на в. „Сабах“.

Байрактар уточни, че преговорите с Китай за изграждането на АЕЦ в северозападния окръг Къркларели (граничещ с България – бел. авт.) се водят от много време.

Сега сме достигнали до етап, в който през следващите няколко месеца очакваме да финализираме преговорите и да сключим споразумение, тъй като в него участват и други заинтересовани страни, заяви министърът на енергетиката на брифинг в Анкара.

Байрактар увери, че между преговарящите страни няма съществени спорни моменти и вярва, че те скоро ще могат да постигнат споразумение, пише БТА.

През последните три месеца турските сили за сигурност са предотвратени 34 бомбени атентата

Турция планира в обозримо бъдеще да разполага с три атомни електроцентрали. АЕЦ "Аккую" в окръг Мерсин е първата атомна електроцентрала, която се изгражда в Турция. Проектът се реализира на базата на междуправителственото споразумение за сътрудничество, подписано между Русия и Турция на 12 май 2010 г. През април АЕЦ „Аккую“ получи официално статут на ядрен обект.

В момента се водят преговори с "Росатом" и по въпроса за изграждане на втора атомна електроцентрала в района на Синоп в Северна Турция.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
771 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.09.15 | 18:20

2
Турция избра РУСИЯ да и строи 2 АЕЦ -а и КИТАЙ 1 АЕЦ ! Защо ? Ами защото е финансово изгодно на Турция ! А България избра САЩ ! Защо ! Защото е по - скъпо и е изгодно за САЩ ! Защото ни управляват корумпирани предатели !
гларус

2023.09.15 | 17:17

1
Защо не купят нашите реактори за Белене ?

Добави коментар

Водещи новини