Явор Гечев: Навсякъде по света се правят и програми за евакуация на животните в кризисни ситуации

  • 08 септември 2023 11:29

  • 655
  • 1
Явор Гечев: Навсякъде по света се правят и програми за евакуация на животните в кризисни ситуации
© Bulphoto/ архив
Слушай новината Слушай новината

"Колкото и да си говорим след такива бедствия какво е можело да се направи, какво е трябвало да се направи, нищо не се променя." Това коментира пред БНР Явор ГечевЯвор ГечевЯвор Гечев е роден на 10 юни 1978 г. в Пловдив. По образование е инженер-агроном.   През 2001 г., активист в защита на правата на животните, дългогодишен експерт на фондация "Четири лапи", участник в спасителни акции у нас и по света.

Гечев открои като слабо звено липсата на подготовка на всички участници в спасителните действия.

"Самият факт, че хората тръгват без план, по който да се действа и като че ли винаги са изненадани от това, което се случва, води до още по-трагични събития", отбеляза експертът.

Трябва да има план за действие при бедствия – да се направи оценка какви са най-вероятните бедствия, всеки един какви роли и отговорности има, както и да има кризисна комисия, която да оценява ситуацията в динамика, поясни Явор ГечевЯвор ГечевЯвор Гечев е роден на 10 юни 1978 г. в Пловдив. По образование е инженер-агроном.   През 2001 г..

Гечев съветва всеки от нас да има готови документи, лекарства, собствен план за евакуация и обмислен безопасен маршрут за изнасяне, за да е готов да реагира в кризисна ситуация. Ако човек не може да евакуира домашния си любимец, нека поне да му остави шанс за живот, призова той и даде пример с вързаните домашни животни на двора.

"Просто не си гледайте животните на синджир. Когато има котка или куче у дома, които не могат да бъдат евакуирани, трябва да се отворят прозорците и да им се остави най-вече вода", посочи още Явор ГечевЯвор ГечевЯвор Гечев е роден на 10 юни 1978 г. в Пловдив. По образование е инженер-агроном.   През 2001 г..

"Ако има опасност сградата да се срути, това животно да може да избяга. Навсякъде по света се разработват програми и планове за кризисни ситуации, които да включват и животните", изтъкна Явор ГечевЯвор ГечевЯвор Гечев е роден на 10 юни 1978 г. в Пловдив. По образование е инженер-агроном.   През 2001 г. в предаването "Хоризонт до обед".

За успешната евакуация на селскостопански животни участие трябва да имат органите на местната и на централната власт, но няма разработени такива планове, уточни той.

"Много често, когато се работи с животни, трябва да има съответна подготовка, защото може да стане още по-голяма беля. Кон или крава, които са в паника, могат да наранят човек. Трябва да има хора, подготвени да работят с животни, когато се организира такава евакуация."

Следва да се инвестира в подобна подготовка на хората за евакуация и на животни, апелира той.

"Нашето общество е състрадателно и оказва помощ не само на хората, но и на животните", обобщи Гечев.

Последвайте канала на

Десислава Станева
655 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Груева

2023.09.08 | 12:13

1
Правилно го каза: навсякъде по света.Ами ти не беше ли министър ?Къде спа ?

Добави коментар

Водещи новини