Около 60 000 ученици посещават часове на езици на националните малцинства в Сърбия

  • 02 септември 2023 20:01

  • 984
  • 1
Около 60 000 ученици посещават часове на езици на националните малцинства в Сърбия
© Getty (архив)

Приблизително 60 000 ученици посещават часове на езици на националните малцинства в  Сърбия на всички образователни етапи, съобщи днес сръбското министерство на правата на човека и малцинствата и социалния диалог, цитирано от Танюг, предаде БТА.

По повод началото на новата учебна година ведомството припомни, че членовете на националните малцинства в Сърбия имат право да посещават занятия, водени на родния им език.

В прессъобщението на министерството се отбелязва, че в Сърбия правото на образование на езици на националните малцинства е гарантирано от Конституцията и е разработено по-подробно чрез цялостен набор от закони за образованието.

Министърът на правата на човека и малцинствата и социалния диалог Томислав Жигманов приветства началото на учебната година и пожела много успехи на учениците, които учат на майчин език.

За да осъществява правото на образование на майчин език, Сърбия е осигурила в своята образователна система цялостно обучение от детската градина до края на гимназията освен на сръбския език и на осем езика на националните общности - албански, босненски, български, унгарски, русински, румънски, словашки и хърватски език.

Такова обучение има на местата, където живее значителен процент представители на тези общности на територията на Войводина, Санджак, както и в южната част на Сърбия.

Освен това на осем езика на национални малцинства се преподава в рамките на предмета „Майчин език с елементи на националната култура“: буневски, влашки, македонски, немски, ромски, словенски, украински и чешки.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
984 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Lissa

2023.09.03 | 02:18

1
Горещи момичета ви очакват на -- Meetme.pw

Добави коментар

Водещи новини