Хърватия спря сръбски сливи заради съдържание на опасен пестицид

  • 01 септември 2023 19:08

  • 717
  • 0
Хърватия спря сръбски сливи заради съдържание на опасен пестицид
© Getty (архив)

Директорът на сръбската Служба за защита на растенията Небойша Милосавлевич заяви днес, че пратка сливи от страната му, която е била спряна на границата с Хърватия заради опасни пестициди, не може да бъде анализирана в Сърбия, защото е наложено нейното унищожаване, съобщи Танюг.

Милосавлевич заяви за новинарската агенция, че  инспектори са  изпратени при износителя и производителя, а резултатите се очакват днес или утре.

Сливите са били проверени преди износа и установено, че продуктът е безопасен, каза Милосавлевич по повод новината, че вчера чрез системата за бързо уведомяване на ЕС е получена информация за спиране на пратка пресни сливи от Сърбия за ЕС, тъй като съдържала опасен пестицид.

"Тази пратка не ни беше върната, така че не можахме да вземем проба от нея и да направим сравнение с това, което получихме чрез самото уведомление, а вече беше разпоредено унищожаването на пратката. Веднага след получаването на тази информация изпратихме инспектори както при износителя, така и при производителя - двама производители продадоха тази пратка на износителя и на практика тази тяхна пратка е пратката, която беше спряна в ЕС", каза Милосавлевич.

Взехме проби и ги дадохме за анализ и очакваме резултатите, добави той.

Предварителните резултати показват, че не са намерени остатъци от средства за растителна защита, каза още Милосавлевич за Танюг, предаде БТА.

Преди изнасянето на тази пратка е извършено вземане на проби и изследване в акредитирана лаборатория, допълни той и посочи, че е установено, че продуктът е безопасен по всички параметри и отговаря на правилника за продуктите за растителна защита.

Ябълки, череши и сливи са най-широко застъпените плодни дръвчета в Пернишка област

Последвайте канала на

Валери Зайцев
717 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини