Общото събрание на ООН събира Мицотакис и Ердоган

  • 28 август 2023 16:01

  • 893
  • 0
Общото събрание на ООН събира Мицотакис и Ердоган
© Туитър / Х

Гръцкият министър-председател Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. ще се срещне с турския президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва през септември в рамките на Общото събрание на ООН, съобщи гръцкият правителствен говорител Павлос Маринакис, цитиран от телевизия „Скай“.

Преди срещата на двамата лидери на 18-20 септември в Ню Йорк ще се проведе среща на двамата външни министри на Гърция и Турция Йоргос Герапетритис и Хакан Фидан на 5 септември в Анкара.

Разговорът между външните министрите ще се състои в съответствие с графика, който бе определен след срещата на Мицотакис и Ердоган във Вилнюс в началото на юли, заяви правителственият говорител.

Маринакис отбеляза, че ще бъдат обсъдени двустранните отношения между двете страни, въпроси, свързани със спазването на графиците, както и актуални въпроси, свързани с региона. Диалогът освен това ще подготви новата среща между Мицотакис и Ердоган на Общото събрание на ООН, както и предстоящото провеждане на Съвета за сътрудничество между Гърция и Турция.

Ще си позволи ли Ердоган война с Гърция?

На фона на добрия климат, който се създаде в гръцко-турските отношения по време на срещата между Мицотакис и Ердоган на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, двамата министри ще се опитат да определят областите в отношенията между Атина и Анкара, в които могат да бъдат предприети стъпки за сближаване, каза говорителят на гръцкото правителство.

В дневния ред на срещата между Герапетритис и Фидан ще бъде включена и подготовката за Висшия съвет за сътрудничество, който ще се проведе в края на годината в Солун.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
893 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини