Ескобар в Скопие: САЩ виждат като партньори онези, които са ангажирани с ЕС, НАТО и борбата с корупцията

  • 25 август 2023 13:23

  • 827
  • 0
Ескобар в Скопие: САЩ виждат като партньори онези, които са ангажирани с ЕС, НАТО и борбата с корупцията
© Фейсбук

Регионалната стабилност и европейската сигурност и развитието на евроинтеграцията на Северна Македония са били акцентите в разговора на заместник-помощник държавния секретар на САЩ Габриел Ескобар с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, съобщиха двамата на съвместна пресконференция в Скопие.

Вчера Ескобар проведе едночасов разговор с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, а в рамките на днешния ден е предвидено да разговаря и с председателя на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Фон ден Лайен и Ковачевски: Северна Македония не трябва да пропуска възможността за европейската си интеграция

„Никого няма да подлагам на мъчения”, каза Ескобар в отговор на въпрос за твърденията на Мицкоски, че правителството използва посещението му, за да бъде оказан натиск върху опозиционната партия да подкрепи промените в конституцията, които са вписани в преговорната рамка на Северна Македония.

„САЩ не избира правителствата на държавите членки на НАТО. САЩ вижда естествени партньори в онези, които са посветени на европейската интеграция, на НАТО и на борбата срещу корупцията. Искам ясно да го кажа, също така искам да чуя и да има открит обмен на мнения. Надявам се, че след срещата (с Мицкоски) ще имам да кажа повече”, посочи Ескобар.

„Европа и Америка имат нужда от вас, вие сте стратегически партньор и близък приятел”, посочи Ескобар, който беше лаконичен в отговора си на въпроса как ще коментира започналия, но спрял преди гласуване в парламента процес на промени в конституцията. "Радваме се, че процесът започна и се надявам, че ще продължи", каза той, предаде БТА.

„Фактът, че този дебат се води дълго време означава, че се касае за важен въпрос, който определя бъдещето на следващите генерации. И ще се води колкото е необходимо, за бъде взето правилно решение. Гражданите на Северна Македония заслужават да живеят в общество с висок жизнен стандарт. Пред нас са държави не защото индивидуално са по-добри, а защото вече са част от ЕС. Имаме сериозна подкрепа и в страната, и навън, и блокирането на процеса ще бъде вредно по отношение на напредъка на държавата. Ще ни изпрати в нежелана позиция заради изборите през следващата година в ЕС, а и у нас. Ще бъде изгубен моментът на подкрепата на международната общност, която днес имаме”, посочи Ковачевски.

Ковачевски отново заяви, че той като премиер, управляващата в Северна Македония коалиция и правителството ще направят всичко в рамките на закона „държавата да върви напред, а гражданите да са европейски граждани в Република Северна Македония,  а не граждани, които с чужди паспорти отиват да живеят в ЕС”.

„САЩ са били и ще бъдат до нас по време на всички ключови процеси за демократичния прогрес на страната от независимостта до днес и са поддръжници на постигането на целите ни - НАТО и ЕС. Преговорната рамка, която е основа за преговори с ЕС, е одобрена от всички страни членки на ЕС и подкрепена от стратегическите партньори на Северна Македония. Тя съдържа условия, които трябва да изпълним. Няма да има нов договор, нито има възможност за предоговаряне на преговорната рамка, както твърдят някои политици. Напоследък те все по-рядко използват тази реторика, след всички откази за това, които получиха от висшите служители в Брюксел и страните членки. Убеден съм, че и този път ще сме победители и Северна Македония ще бъде следващата държава членка на ЕС”, посочи Ковачевски. 

Посещениета на Ескобар в Скопие се осъществява след старта на парламентарната процедура за приемане на конституционните промени за вписване на българите в основния закон на страната като условие за провеждане на втората междуправителствена конференция и продължаване на преговорите с Европейския съюз, за които управляващите нямат необходимото мнозинство сред депутатите, а опозицията отказва да ги подкрепи.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
827 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини