Местят фабрики от Истанбул заради очаквано опустошително земетресение

  • 23 август 2023 19:05

  • 14524
  • 3
Местят фабрики от Истанбул заради очаквано опустошително земетресение
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

В опит да смекчи потенциалното икономическо опустошение от голямо земетресение в района на Мраморно море, турският министър на транспорта и инфраструктурата Абдулкадир Уралоглу разкри планове за изместване на индустриалния фокус от района, където съществува огромен риск от земетресения.

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 696

„Искаме да намалим тежестта на индустрията в района на Мраморно море и около Истанбул, възможно най-бързо. Идеята ни е да стимулираме развитието и създаването на нови промишлени центрове в Анкара, Коня, Невшехир и Аксарай, които са в Централна Турция. 

Тъй като съществува реална опасност и перспектива за скорошно земетресение с магнитуд от 7 по скалата на Рихтер е необходимо да се облекчи икономическата тежест на региона във всеки един аспект“, сподели Уралоглу пред всекидневника Милийет.

Мегатрус и цунами разрушават Истанбул до 7 години, убиват над 2,5 млн. души

Регионът на Мраморно море, в който се намира значителна част от индустриалната дейност на страната, е изправен пред значителен икономически риск, ако се случи това голямо земетресение.

„Въпреки че е изклювително трудно и дори неосъществимо да преместим всички съществуващи промишлени предприятия, ние можем да създадем привлекателни условия за създаване на индустриални райони в Централна Турция, като по този начин насърчим бъдещите промишлени инвестиции там“, отбеляза Уралоглу, цитиран от Марица.

Министърът подчерта важността на свързването на индустриалните зони, както съществуващи, така и нови, с главните железопътни линии и в последствие с пристанищата. Този ход е предназначен да рационализира движението на стоки и материали, като гарантира, че индустриалците могат директно да дистрибутират своите продукти от индустриалните зони.

Регионът с 26,6 милиона жители, който за последно претърпя тежки щети от земетресението през 1999 г., сега отново получава многократни предупреждения от експерти сеизмолози, за очаквано земетресение с магнитуд 7,0 или по-висок през следващите години. 

В ход е масивна програма за оздравяване на наличния жилищен и сграден фонд в района.  

Експерти алармират, че едно земетресение ще бъде катастрофално, както за мегаполиса, така и за икономиката на цялата страна, поради прекомерната индустриална концентрация в района. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
14524 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Lissa

2023.08.24 | 01:31

3
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства ---- Xmiss.pw
Милен Панайотов

2023.08.23 | 22:28

2
Те не могат да го предвидят ,за един час напред,та камо ли за години напред!
Да живее Русия , Сърбия и едно село до Перник

2023.08.23 | 20:07

1
Ке се мре

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини