Премиерът на Косово: Държавите, които искат да влязат в ЕС, трябва да поддържат добросъседски отношения

  • 22 август 2023 10:00

  • 440
  • 2
Премиерът на Косово: Държавите, които искат да влязат в ЕС, трябва да поддържат добросъседски отношения
© Getty Images

Премиерът на Косово Албин Курти заяви в Атина, че страните, които искат да бъдат част от ЕС, трябва да поддържат добросъседски отношения, съобщават косовските медии, цитирани от БТА.

Курти вчера бе на неформална среща в гръцката столица, организирана от гръцкия премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотакис е роден  в Атина на 4 март 1968 г., по повод  20-тата годишнина от Солунската среща на върха, на която е представена перспективата за пълноправното членство на целите Западни Балкани в ЕС, отново бе изразена подкрепа за разширяването и членството в ЕС.

„Условие за добросъседските отношения е взаимното признаване, де юре и де факто. Винаги ще има малцинства, но е нужна симетрия и баланс в уважението на малцинствата на основата на Рамковата конвенция за защита на националните малцинства“, посочи Курти, цитиран в съобщение на косовското правителство.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., която Белград не признава. Сред страните, които също не признават независимостта на Косово са Русия, Китай, Украйна, както и пет страни от ЕС - Гърция, Испания, Румъния, Словакия и Кипър.

След обявяването на независимостта напрежението между Белград и Прищина е постоянно. Под егидата на ЕС и САЩ се правят опити за нормализиране на отношенията между двете страни.

В съобщението на косовското правителство по повод вчерашната среща се посочва, че Курти е подчертал в Атина, че всички страни, които искат да се присъединят към Европейския съюз трябва да се придържат към демокрацията, върховенството на закона, уважението на правата на човека и добросъседските отношения.

Косово получи визова либерализация от ЕС

На снощната вечеря, дадена от Мицотакис, присъстваха премиерът на България Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С, сръбският президент Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград., президентът на Молдова Мая Санду, президентът на Черна гора Яков Милатович, премиерът на Румъния Марчел Чолаку, премиерът на Косово Албин Курти, премиерът на Босна и Херцеговина Боряна Крищо, премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и премиерът на Хърватия Андрей Пленкович. ЕС беше представен от Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в и Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е, а към участниците се присъедини и украинският президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога, който пристигна на необявено посещение в Гърция. 

На срещата бе приета и съвместна декларация, в която се изразява подкрепата за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна пред лицето на руската агресия.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
440 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
xxx

2023.08.22 | 13:45

2
❤️Казвам се Па'ула, на 23 години съм) Амбициозен SЕХ модел 18+) Обичам да ме снимат гола) Моля, оценете снимките ми ➤ Ja.cat/id369032

2023.08.22 | 11:03

1
Косово е окyпирана територия, а не държава.

Добави коментар

Водещи новини