Албанците имат най-силно усещане за корупция на Балканите

  • 21 юли 2023 14:07

  • 405
  • 0
Албанците имат най-силно усещане за корупция на Балканите
© Freepik

Албанските граждани показват най-високо усещане за корупция в региона, сочат изводите от проучването на Балканския обществен барометър на Съвета за регионално сътрудничество (СРС) за 2023 г.

Според констатациите 38% от интервюираните смятат, че корупцията е сериозен проблем, пред който е изправена икономиката на Албания. Само преди година този показател в изследването е бил 27%, нарастването е значително, отбелязват албанските медии. 

Една от основните тревоги на съвременното албанско общество е икономическата ситуация – според 50% от анкетираните. В категорията нагласи за мобилност, 57% от косоварите и 49% от албанците мечтаят за работа и живот в чужбина; в Черна гора са 45 процента, а в Сърбия – 41.

Албания вдигна минималната заплата и пенсиите

Проучването, проведено сред над 6000 граждани в целия регион, показва още, че 76% от тях вярват, че регионалното сътрудничество е добро за тяхната икономика; 69% са съгласни, че това, което обединява гражданите на Западните Балкани, е по-важно от това, което ги разделя; 44% от хората обмислят възможности за живот в чужбина, което е с 5% повече в сравнение с 2022 г. и с 3% по-малко от 2021 г. Според респондентите подкрепата за Европейския съюз в региона е намаляла с 3% спрямо 2021 г. 

Балкански барометър е годишно проучване на общественото мнение и бизнес настроенията в шест икономики от Западните Балкани, поръчано от Съвета за регионално сътрудничество, което изследва преобладаващите социално-икономически и политически тенденции, както и нагласите на хората към регионална и европейска интеграция, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Владимир Василев
405 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини