Няколко големи горски пожара бушуват в Турция

  • 18 юли 2023 11:27

  • 991
  • 0
Няколко големи горски пожара бушуват в Турция
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Няколко големи горски пожара бушуват в Турция, предават турските медии, цитирани от БТА.

Някои от пожарите, избухнали в страната през последните два дни, са овладени, стотици хектари гори обаче са изгорели. 

Вече близо 40 часа продължава гасенето на пожара в северозападния окръг Чанаккале. В усилията по гасенето на огъня са включени шест самолета и 15 хеликоптера за гасене на пожари, както и много наземна техника. 543 служители се опитват да потушат пламъците, информира Анадолската агенция.

В съседния окръг Текирдаг в европейската част на Турция са изгорели 300 хектара гори. Липсата на вятър е помогнала на пожарникарите да овладеят пожара и вече се извършва охлаждане. Евакуирани заради пожара са седем села. 

Големи пожари бушуват и в югоизточните окръзи Диарбекир и Хатай. Властите са били принудени да евакуират няколко семейства от къщите им в град Лидже (окръг Диарбекир).

Евакуация в Турция - големи горски пожари бушуват в окръзите Хатай, Чанаккале и Мерсин

Ръководителят на правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) Юнус Сезер заяви пред журналисти, че мащабът на пожара в Хатай първоначално сериозно е стреснал властите, но след два дни работа той е частично овладян. 

Горски пожар е избухнал и в окръг Мерсин в южната част на страната. 

От една седмица времето в повечето части на Турция е много горещо и сухо. В някои окръзи температурите достигнаха 45-47 градуса по Целзий. 

Поради опасността от пожари властите в някои региони забраниха на хората да влизат в части от горските райони, както и да си правят пикници и барбекю. Засилени са патрулите в горските райони.

Последвайте канала на

Калина Христова
991 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини