Седем години от неуспешния опит за преврат в Турция

  • 15 юли 2023 11:12

  • 797
  • 0
Седем години от неуспешния опит за преврат в Турция
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Днес се навършват седем години след неуспешния опит за преврат в Турция. По този повод турският народ днес отбелязва и седмия Ден на демокрацията и националното единство. 

Възпоменателни церемонии се провеждат в цялата страна.

Ердоган: Заедно сме до гроб

Според турските власти групировката ФЕТО (Фетхуллахистка терористична организация) на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен стои зад опита за преврат през юли 2016 г. При сблъсъците с превратаджиите бяха убити над 250 души, а повече от 2500 бяха ранени. 

Ердоган: Всеки опит да се навреди на Турция е обречен на провал

Опитът на ФЕТО да свали правителството започна около 22:00 ч. на 15 юли 2016 г. и бе осуетен към 8:00 ч. на следващия ден.

Това бе поредната намеса на служители на въоръжените сили в страната, в която навремето армията се смяташе за гарант на светската система на управление. От 1960 до 2016 г. в Турция са извършени няколко преврата (успешни и неуспешни), пояснява БТА.

Министърът на вътрешните работи на Турция Али Йерликая отправи днес послание в акаунта си в Туитър по повод годишнината.

На седмата годишнина от събитията на 15 юли във всяко кътче на страната ни ще почетем паметта на нашите мъченици, които са героите на „Века на Турция“, и ще почетем нашите ветерани и милионите синове на родината ни, които спряха по най-ефективен начин предателите. Никой няма да разедини народа ни. Никой няма да унищожи нашата държава, никой няма да постави на колене страната! Няма да успеете да накарате страната ни да се откаже от целите си!, написа Йерликая.

Последвайте канала на

Десислава Станева
797 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини