Северна Македония получава 100 млн. евро финансова помощ от ЕС

  • 10 юли 2023 16:43

  • 547
  • 0
Северна Македония получава 100 млн. евро финансова помощ от ЕС
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

ЕС ще предостави макрофинансова помощ в размер на 100 млн. евро на Северна Македония и по този начин ще допринесе за икономическото стабилизиране и процесите на реформи в страната, съобщи днес пресслужбата на Съвета на ЕС.

Общата сума ще бъде получена под формата на заеми на два равни транша.

Съветът посочва, че македонската икономика е значително засегната от рецесията, причинена от пандемията, енергийната криза, дължаща се на руската агресия срещу Украйна, както и на голямата зависимост на страната от вноса на горива и електроенергия.

Макрофинансовата помощ от ЕС следва двугодишната програма за подкрепа, сключена с Международния валутен фонд (МВФ), в размер до 530 млн. евро и ще допринесе за покриване на финансовите нужди на Северна Македония през 2023 г. и 2024 г., които са посочени в програмата на МВФ.

Предпоставка за одобрението на макрофинансовата помощ е Северна Македония да спазва демократичните механизми, включително многопартийната парламентарна система и върховенството на закона, както и да гарантира зачитането на правата на човека.

В съобщението на Съвета се посочва, че Европейската комисия и македонските власти ще се споразумеят за ясно дефинирана икономическа политика и финансови условия, с акцент върху структурните реформи и здравите публични финанси, за които ще отиде помощта.

Промените в Конституцията на РСМ влизат за гласуване в парламента

Решението на Съвета влиза в сила на третия ден от датата на публикуването му в Официален вестник на ЕС.

ЕС и Северна Македония развиха тесни политически и икономически отношения през годините. Развитието на тези отношения продължава в рамките на Споразумението за стабилизиране и асоцииране между ЕС и Северна Македония. Преговорите за присъединяване между ЕС и Северна Македония започнаха на 19 юли 2022 г.

Поради влошаващото се икономическо положение и перспективи, през април 2022 г. Северна Македония за първи път поиска макрофинансова помощ от ЕС, която да допълни програмата на МВФ.

Комисията обаче отложи искането поради факта, че по това време икономиката на страната все още беше доста устойчива и съществуваха други възможности за финансиране, чрез които да се посрещнат нуждите от външно финансиране за 2022 г. През октомври 2022 г. правителството на Северна Македония поднови искането си за макрофинансова помощ.

Тъй като Северна Македония е страна кандидатка и е започнала преговорите за присъединяване, се счита, че държавата отговаря на условията за получаване на макрофинансова помощ от ЕС.

Дългосрочният бюджет на ЕС за периода 2021–2027 г. позволява използването на макрофинансова помощ в общ размер до 11,6 милиарда евро под формата на заеми и до 350 милиона евро под формата на безвъзмездни средства.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
547 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини