Владимир Владимиров: Трябва да говорим с РСМ като съюзник в НАТО

  • 16 юни 2023 17:58

  • 932
  • 0
Владимир Владимиров: Трябва да говорим с РСМ като съюзник в НАТО
© бТВ

Можем да направим много - да разговаряме с Република Северна Македония като съюзници в НАТО. Притеснителни и непрестанно повтарящи се са негативните случки с клубовете. Две държави-членки на НАТО и техните служби могат да седнат и да намерят много бързо решение, разбира се при политическо желание. България трябва да води проактивна политика. В последните 100 години правителството на Ковачевски и Заев са първите, които строят нови пътища по посока на България. Не всичко е негативно. Това заяви в интервю за предаването "Лице в лице" по бТВ Владимир Владимиров, вицепрезидент на Българо-македонския бизнес клуб. 

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1362

"Анализите, които в България си правим за Република Северна Македония, трябва да пречупваме през призмата на геополитиката и международната политика. Тогава ще имаме успехи. Успяхме да анагжираме при т.нар. френско предложение ЕС да бъде гарант и помощник при разговорите между двете държави. Премиерът на РСМ може да каже много неща, но е факт, че ЕС с френското предложение приема аргументите на България", подчерта той.

Владимиров отбеляза, че по-сериозният въпрос при отношенията ни с РСМ се крие в Сърбия и близките ѝ отношения с Русия. "Нашият основен конкурент на Балканския полуостров е Сърбия. Знаем кои са приятелите на Сърбия - най-близката държава на Руската федерация. Случващото се с българските клубове и техните председатели трябва да се разглежда през тази призма. Сърбия ни държи в разговор с Македония в отминали времена, в които ни е победила. България е силна в 21 век като член на ЕС и НАТО, не е силна в отминалите войни, защото тогава не сме били в подходящата позиция", смята той. 

Посланикът на ЕС в РС Македония: Без промените в конституцията ще бъде изпуснат шансът за напредък в преговорите с ЕС

Според него, България трябва да промени посланията си към Македония като потърси разговор, а не конфронтация. "Дипломацията е механизмът, чрез който се отварят врати. На рафта на първата бензиностанция в РСМ ще видите 9 сръбски сладки и само една българска. Това е съотношението. РСМ е по-голям търговски партньор на България от Руската федерация като обеми на търговията. Проблеми в икономически аспект няма. Трябва да работим в посоката, в която сме силни. Не може да стоим единствено и само в историческия контекст и той да ни разделя и създава проблеми", категоричен бе Владимир Владимиров. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
932 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини