Ковачевски: Всички искания на ВМРО-ДПМНЕ са изпълнени, обвиненията в побългаряване и асимилация отпаднаха

  • 10 юни 2023 08:04

  • 1152
  • 4
Ковачевски: Всички искания на ВМРО-ДПМНЕ са изпълнени, обвиненията в побългаряване и асимилация отпаднаха
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Премиерът на Република Северна Македония и председател на СДСМ Димитър Ковачевски остава на мнение, че лидерската среща с председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски е била успешна и е донесла добри резултати, защото ВМРО-ДПМНЕ е променила позицията си по отношение на конституционните промени, за вписване на българите в конституцията на страната, но и че всичките искания на опозицията са приети.

„Всички се уверихме, че на пресконференцията след срещата, ВМРО-ДПМНЕ промени позицията си и подкрепи конституционните промени, които означават включването на части от нации в преамбюла на нашата конституция, включително части от български народ. Второ, наблюдавайки ВМРО-ДПМНЕ, разбрах, че те искат да бъдат част от правителството, част от процеса и предложих ВМРО-ДПМНЕ да бъде част от правителството. Първо да отворим конституцията с мнозинство от две трети от депутатите в парламента, ВМРО-ДПМНЕ да влезе в правителството и половината от министерските постове, които в момента се заемат от СДСМ, да бъдат дадени на ВМРО-ДПМНЕ. Смятам, че така е най-честно, братски, наполовина, за да видят хората, че това е искрено намерение”, каза Ковачевски в интервю за телевизия „Алсат М“.

Димитър Ковачевски ще участва във втората среща на Европейската политическа общност в Кишинев

Той припомни, че едно от условията на Мицкоски да не участва в правителство заедно с албанския ДСИ е получило положителен отговор веднага, чрез говорителя на ДСИ и министър на външните работи Буяр Османи, че от партията приемат да излязат от правителството до произвеждането на избори веднага след като промените в конституцията бъдат гласувани, пише БТА.

„Най-голямата разлика, която съществуваше и вече не съществува - риториката на ВМРО-ДПМНЕ, че промените в конституцията означават побългаряване, асимилация, че с вписването на българите в конституцията се нарушава идентичността и така нататък на македонския народ. Цяла година, от приемането на френското предложение, реториката беше тази, след срещата всички се убедиха, че тази позиция вече е променена и това беше изразено публично", повтори Ковачевски, според когото разговорите с ВМРО-ДПМНЕ трябва да продължат.

По отношение на влизането в сила на конституционните промени, той поясни, че в преговорната рамка е вписано, че втората междуправителствена конференция ще започне по автоматизъм, след като Северна Македония приключи скрининга и направи необходимите конституционни изменения за включването на българите в основния закон на страната. 

„Този пакет от документи беше приет от 27-те държави членки на ЕС, представен на Северна Македония от френското председателство и всички държави членки, и техните представители ясно казаха в Брюксел, включително и в Скопие, че няма друго условие което може да произтече от преговорната рамка. Двустранните въпроси с България са част от двустранните ни отношения, има комисии (Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси), които работят, за да вземат консенсусни решения, а те се прилагат реципрочно”, каза Ковачевски, отбелязвайки, че добросъседските отношения са в основата на функционирането на ЕС, а след договора с Гърция, която дълго време блокираше страната за членство в НАТО, „сега тя е най-големият поддръжник на еврочленството” на Северна Македония.

„Северна Македония няма време за губене. Видяхме какво е да не вземаш решения в продължение на 10 години, видяхме как изглеждаха нещата през 2008 г. и почти цяло десетилетие по-късно беше постигнат договор с Гърция, при условия по-лоши от тези през 2008 г.

„Надявам се и съм убеден, че депутатите в парламента на Северна Македония, независимо от коя политическа партия са няма да допуснат тази грешка да се повтори, защото сега е моментът, в който има отворен прозорец за влизане в ЕС”, каза  Ковачевски.

Росица Валентинова
1152 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.06.10 | 12:08

4
Исканията на България и Българите дали са изпълнени. Били си изпълнили собствените искания. Гюпска мумия усрана Ковачевска.

2023.06.10 | 11:01

3
Дайте конкретния текст.

2023.06.10 | 08:57

2
А,дано! Стига страх!

2023.06.10 | 08:22

1
Двустранните договори и други въпроси, като историята например, са част от договорите на ЕС с БЮРМ. Този трябва да спре да лъже хората.

Добави коментар

Водещи новини