Ердоган назначи жена за шеф на Турската централна банка

  • 09 юни 2023 07:02

  • 659
  • 1
Ердоган назначи жена за шеф на Турската централна банка
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва назначи Хафизе Гайе Еркан, която е била финансов директор в САЩ, за ръководител на Турската централна банка. Тя се подготвя да промени курса и да затегне политиката след години на намаляване на лихвените проценти и на фона на продължаващата криза с разходите за живот, предадоха Ройтерс и БТА.

Еркан е бивш съизпълнителен директор на банка "Фърст Рипъблик" и управляващ директор в "Голдман Сакс". Тя поема ръководството на Турската централна банка, след като Ердоган представи в края на миналата седмица новия си кабинет.

Еркан е петият ръководител на централната банка за четири години. Тя заменя Шахап Кавджъоглу, който прокарваше нетрадиционната политика на Ердоган за намаляване на лихвените проценти от 2021 г. насам, въпреки че инфлацията нарасна до рекордни стойности за последните 24 години през миналата година, а турската валута се срина.

Съобщението за назначаването на Еркан, публикувано в Държавен вестник, беше придружено от решението за назначаване на Кавджъоглу за ръководител на органа за банков надзор на страната.

Ердоган обяви новия състав на правителството си, в който само двама министри са от предходния кабинет

Образованието на Еркан включва докторска степен по финансово инженерство в Принстън. Еркан е работила във "Фърст Рипъблик" от 2014 г. до 2021 г. През настоящата година същата тази банка се превърна в най-голямата американска банка, която фалира от 2008 г. насам. После контролът над нея беше поет от регулаторите в САЩ, а след това акциите на банката бяха придобити от Джей Пи Морган.

Цветелина Кирилова
659 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.06.10 | 19:47

1
Браво, правилно решение.

Добави коментар

Водещи новини