Посланикът на ЕС в РС Македония: Без промените в конституцията ще бъде изпуснат шансът за напредък в преговорите с ЕС

  • 08 юни 2023 14:46

  • 556
  • 0
Посланикът на ЕС в РС Македония: Без промените в конституцията ще бъде изпуснат шансът за напредък в преговорите с ЕС
© Novini.bg/ Canva

Вратата към ЕС е отворена за Северна Македония, но само ако бъдат направени промените в конституцията, каза посланикът на ЕС в страната Дейвид Гиър интервю за ТВ 21.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1195

Той уточни, че ситуацията в момента е ключова, за да бъдат направени промените в основния закон на страната, „защото е налице бърза лента за разширяване и всички разбират сериозността на интереса да се продължи напред в процеса на разширяване на ЕС“. 

Скопие обсъжда вписването на българите в македонската конституция

„В противен случай напредък (за преговорния процес на Република Северна Македония ) няма да има. Разбира се, ще е важно хората да прочетат какво ще пише в текста (на конституционните промени) и да се фокусират върху него. Изглежда има начин хората, които се декларират като българи, да бъдат включени в конституцията. Вече имате добри междуетнически отношения и това само ще ги укрепи. Може да се каже, че ще подкрепите думите си с действия“, каза Гиър.

По думите му Северна Македония сега има голям шанс, „защото възможността и дипломацията е нещо, което не бива да се пренебрегва“ и ако държавата не предприеме тази стъпка и реши да не въвежда конституционните промени, които са записани в преговорната рамка, „процесът ще спре, скринингът ще спре и преговорите няма да напреднат“. 

„Това ще означава, че вие ​​сте пропуснали шанса си, но някои други ще се възползват от него и ще се присъединят към ЕС“, каза Гиър, според когото парламентът на страната трябва да се фокусира върху аргументите, „да види по-голямата картина и да вземе решение“, а ако промените в конституцията бъдат отложени след изборите, има рискове.

„Аз се притеснявам, че изборите може да разделят хората. Така проблемът ще бъде решен много по-трудно. Трябва да забравите за две неща - първо, няма да бъде постигнато по-добро споразумение с България след изборите. Две години следях преговорите. Те бяха много трудни. Вторият риск е проблемът да се усложни още повече, защото различни групи правят различни предложения за промяна на Конституцията“, посочи Гиър, който отговори, че смята за невъзможно да бъде постигната друга преговорна рамка.

Османи: Конституционните промени ще влязат в парламентарна процедура

„Вярвам, че това споразумение е най-доброто, което можеше да бъде постигнато. Това е компромис. Не е перфектно. Никой компромис не е перфектен. Но това е най-доброто споразумение. Каквато и партия да сложат хората на власт, по-добро споразумение няма да постигнат. Второто е, че не виждам възможност за гаранции от ЕС. Най-добрата гаранция за напредък са самите реформи", посочи той. 

По отношение на лидерската среща между премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски и председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, Гиър уточни, че от подобни срещи се очаква политическите партии да намерят общо разбиране за реформите и ангажимента на ЕС, защото всички политически партии твърдят, че виждат бъдещето на страната в ЕС, предаде БТА. 

Радина Лазарова
556 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини