Полицаите от затворите в Румъния протестират срещу правила от Брюксел за пенсиите

  • 08 юни 2023 10:12

  • 846
  • 1
Полицаите от затворите в Румъния протестират срещу правила от Брюксел за пенсиите
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Полицаите от затворите в Румъния излизат на протест днес. Те ще се съберат в 11:00 часа пред Представителството на Европейската комисия в Букурещ, за да изразят недоволството си от условията, наложени от Брюксел по отношение на промените в Закона за военните пенсии, съобщава БТА.

"Европейската комисия изнудва румънския парламент да приеме закона във формата, желана от Брюксел. В противен случай страната ни вече няма да получава 1,4 милиарда евро. Правителството продаде отбраната, обществения ред и сигурността на румънците за 1,4 милиарда евро - пари, които няма да отидат в болници, училища или магистрали, а в джобовете на партийни компании“, твърдят представителите на Федерацията на синдикатите от Националната администрация на затворите в изявление, публикувано на официалната им страница във Фейсбук и изпратено до медиите.

Те обръщат внимание на Европейския съюз, че Румъния не е единствената държава от ЕС или НАТО, която има различна система за изчисляване на военните пенсии. Франция, Германия, Полша, Белгия са страни, в които осигуряването на доходите на служителите в сектора на отбраната, обществения ред и националната сигурност, след преминаването им в резерва, се основава на държавна пенсионна система, подобна на тази в Румъния.

"Европейската комисия превръща полицаите, военните и служителите в затворите в опитни зайчета на Европа. След експеримента в Румъния ще последват ли и други държави от НАТО?", питат синдикалистите.

Те коментират, че политиците от управляващата коалиция са се върнали от Брюксел с тежки условия за държавните военни пенсии.

20 000 учители в Румъния отново излизат на протест в четвъртък или петък

„Директивите, които Европейската комисия наложи на Румъния, водят до липса на кадри в правоприлагащите институции в държавата. „Диктатурата на Брюксел“ за изменението на Закона за държавните военни пенсии повдига въпроси относно независимостта на Румъния по отношение на нейната вътрешна политика и нейния национален интерес”, отбелязват от Федерацията на синдикатите от Националната администрация на затворите.

На 30 май служителите от затворите в Румъния блокираха дейността си в местата за лишаване от свобода. В знак на недоволство за четири часа те замразиха свижданията, програмата за разходки и представянето на задържаните пред съдилищата. Тогава те се заканиха, че протестната им акция представлява първо предупреждение за управляващите.

Цветелина Кирилова
846 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.06.08 | 11:25

1
ha interesno dali i rumancite pokornite slugi na evrogeiovete shte razberat tce niama demokracia a samo evrogeiskia diktatura

Добави коментар

Водещи новини