В Черна гора ще бъдат унищожени 798 единици оръжие

  • 07 юни 2023 13:39

  • 185
  • 0
В Черна гора ще бъдат унищожени 798 единици оръжие
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

В Института за черна металургия в черногорския град Никшич днес ще бъдат унищожени 798 единици оръжие, съобщи порталът РТЦГ, позовавайки се на министерството на вътрешните работи на Черна гора.

„С това събитие Черна гора участва в координираните регионални усилия за повишаване на информираността за проблема с разпространението на нелегално оръжие и припомня за опасността, която повечето оръжия представляват за нашата сигурност“, пише в съобщението на вътрешното министерство, предаде БТА.

Ведомството работи в сътрудничество с Центъра за контрол на лекото въоръжение в Югоизточна и Източна Европа. Унищожаването на оръжие е част от изпълнението на Решение на Съвета на Европейския съюз 2019/2111, което подкрепя укрепването на капацитета за контрол на лекото въоръжение в региона.

Министърът на вътрешните работи на Черна гора Филип Аджич призова гражданите на страната да предадат оръжията си след масовите стрелби в Сърбия, при които 13-годишен ученик застреля девет ученици и охранител в училище в Белград на 3 май, а ден по-късно  двадесетгодишен младеж стреля произволно по хора в две села южно от Белград, като уби осем души. 

Какви са законите за притежание на оръжие в Сърбия?

52 340 черногорски граждани имат законно притежавани оръжия, като е възможно да има до 80 000 незаконни оръжия в страната с 620 000 жители според черногорския министър без портфейл Зоран Милянич.

"Според някои международни проучвания Черна гора си поделя със Сърбия третото и четвъртото място в света по отношение на броя на разрешителните (за притежаване на оръжие), издадени на гражданите. Това би трябвало да бъде предупреждение за властите", посочи Милянич за телевизия "Виести".

Според черногорското вътрешно министерство от февруари 2015 г. хората са върнали доброволно 2011 огнестрелни оръжия, 291 ръчни гранати, 1118 части от оръжия и 35 571 патрони различен калибър. 

Калина Христова
185 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини