Скопие обсъжда вписването на българите в македонската конституция

  • 07 юни 2023 12:00

  • 389
  • 0
Скопие обсъжда вписването на българите в македонската конституция
© Novini.bg/ Canva

След минути в Скопие започва лидерска среща между премиера и председател на управляващата СДСМ Димитър Ковачевски и лидерът на опозицията Християн Мицкоски. Двамата ще обсъдят основния въпрос: предложените промени за промени в Конституцията на страната, така че българите да бъдат включени в нея, както и самата процедура в Събранието, за която са необходими гласовете на две-трети от депутатите.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1196

Управляващата коалиция на СДСМ, Демократическия съюз за интеграция, Алтернатива и Либерално-демократическата партия нямат необходимия брой гласове.

За да минат промените, са необходими и гласовете на ВМРО-ДПМНЕ, чийто лидер Мицкоски нееднократно обяви, че е против промените, които определя като промени "под български диктат". Ковачевски призова опозицията да подкрепи конституционните промени. ВМРО-ДПМНЕ заявяват, че конституционно промени в това Събрание няма да има и че самото Събрание няма легитимност да ги приеме, предаде БНТ. 

Предложенията за промени са две. Първите касаят преамбюла на Конституцията, където да бъдат добавени няколко народности в РСМ: след "народа на бошняците" се прибавят "български народ, хърватски народ, черногорски народ, словенски народ, еврейски народ и египетски народ", съобщи преди дни заместник-председателката на работната група за конституционните промени Маргарита Николовска.

Втората промяна е в частта за диаспората и в член 34-ти, където ще бъде записан същият текст.

Османи: Конституционните промени ще влязат в парламентарна процедура

Приемането на тези текстове е условието, преди Република Северна Македония да започне същинските преговори с ЕС, както е записано в т.н. "френско предложение", подписано между Република Северна Македония и ЕС след тристранни преговори с България и Франция миналата година.

Предложенията за промени в Конституцията, изготвени от специална работна група, чакат одобрение от правителството, след което ще бъдат изпратени към Събранието. След това започва да тече 30-дневен срок, в който трябва да започне разглеждането им от депутатите. Самият процес по разглеждане, одобрение или отхвърляне може да продължи от 4 до 6 месеца, според експерти.

Радина Лазарова
389 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини