Атинският университет е на 27-о място по качествено образование в света

  • 06 юни 2023 13:25

  • 428
  • 0
Атинският университет е на 27-о място по качествено образование в света
© Getty Images (архив)

Атинският университет е на 27-о място по качествено образование от над хиляда университета, на 9-о място по равенство между половете и на 69-о място по намаляване на неравенствата, съобщава АНА-МПА, като цитира класацията на британската агенция за анализ и проучвания в сферата на висшето образование „Таймс хайър едюкейшън“ (Times Higher Education).

Международната класация на университетите "THE University Impact Rankings" се публикува за пета поредна година. В нея университетите се оценяват спрямо седемнадесетте цели за устойчиво развитие на ООН. Тазгодишните данни показват най-високи досегашни резултати и отличия за Атинския университет "Каподистрия". Той е на 301-400 място в света сред 1406 университета, като се е изкачил с 200 места в сравнение с предходната година.

Ректорът на университета Танос Димопулос заяви, че този успех е „от особена важност, защото от една страна за първи път в историята си висшето учебно заведение е сред 10-те най-добри университета в света по отношение на една от целите, а от друга - защото на практика си проличават усилията на служителите за един ориентиран към човека университет, който уважава многообразието, стреми се към равенство, създава и въвежда иновации непрекъснато и представлява отлична работна среда за своя академичен и административен персонал“.

Ето кое място заема Софийският университет в най-голямата световна академична класация

Той допълни, че заслугите за успеха са на цялата академична общност и по-специално на преподавателския, изследователския, административния и особено на техническия персонал, „който работи неуморно, с високо чувство за отговорност и значителна ефективност, въпреки недостатъчното финансиране и недостига на персонал в институцията“.

Що се отнася до всички университети в Гърция, включени в класацията, Атинският университет е класиран на първо място и е следван от Критския университет, Егейския университет в град Митилини на остров Лесбос, Солунския университет „Аристотел“ и Атинския университет по икономика и бизнес.

Тазгодишното издание на класацията е най-мащабното досега по отношение на участието на университети в световен мащаб, отбелязва БТА. 

Владимир Василев
428 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини