Православната Охридска архиепископия се присъедини към Македонската православна църква

  • 05 юни 2023 21:37

  • 21772
  • 3
Православната Охридска архиепископия се присъедини към Македонската православна църква
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Днес Православната Охридска архиепископия (ПОА) се обедини с Македонската православна църква – Охридска архиепископия със света архиерейска литургия в църквата "Света София“ в Охрид, съобщи БТА.

Светата архиерейска литургия беше отслужена по повод годишнината от връчването на акта на Събора на Сръбската православна църква (СПЦ) от Сръбския патриарх Порфирий на архиепископа на Охрид и Македония г-н Стефан, с който СПЦ одобри и даде благословия за автокефалията  на МПЦ-ОА, слагайки край на 55-годишния спор между двете църкви.

Литургията бе отслужена от предстоятелите на МПЦ – ОА г. Стефан и на Сръбската православна църква Порфирий, придружени от няколко епископи от двете църкви. Дебърско-кичевският митрополит Тимотей в кратко изявление за медиите каза, че по въпроса за присъединяването на ПOA към MПЦ-OA трябва да има заседание на Синода на 20-и този месец.

"Ще има заседание на Синода и ще го обявим официално. Има решение, но не е потвърдено. Със службата се потвърждава присъединяването, но това трябва да бъде официално потвърдено на пълно заседание на Светия архиерейски синод, което ще се състои на 20-и този месец", каза Тимотей.

За първи път от 55 години насам: БПЦ и Северномакедонската православна църква с общо служение

Светият архиерейски синод на МПЦ-ОА удостои сръбския патриарх с орден "Свети Кимент Охридски“ първа степен "за проявената любов към нашата църква". Изразявайки благодарността си за отличието, главата на СПЦ Порфирий заяви след литургията,  че е изпълнен с радост, че днес е в Охрид, в красивия храм "Св. София", като отбеляза, че в този храм и преди 100 години е служил сръбски патриарх.

"И аз се радвам поради повода, а той е, че се навърши една година откакто празнувахме истинската Петдесетница тук, в Охрид и Белград, което означава, че празнувахме рождения ден на Христовата църква и, разбира се, по повод даването на Томос за вашата автокефална църква в Македония. Всичко, което имаме, което мислим, което има стойност е от Бога, затова е и този дар да можем да се виждаме като сестрински църкви, това е Божи дар. Въпреки че Бог винаги дава, необходимо е и ние да разберем неговата воля и да служим неговата воля да се изпълни", каза Порфирий. Това, подчерта той, важи за всеки един от нас поотделно, но и като общност.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
21772 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
благодарни сме

2023.06.05 | 21:58

1
благодарни сме на герб-сдс-пп-дб. да живеят еврогейските ценности

2023.06.06 | 05:36

3
Ей, меката китка, затварай плювалника.
Горан

2023.06.05 | 22:33

2
Македонската православна църква ще се присъедини към Българската православна църква

Добави коментар

Водещи новини