Боби Бобев (бивш посланик): Постепенно спада напрежението в Северно Косово

  • 03 юни 2023 12:28

  • 340
  • 1
Боби Бобев (бивш посланик): Постепенно спада напрежението в Северно Косово
© Novini.bg/ Canva

Постепенно спада напрежението в Северно Косово, все по-малко протестиращи излизат и са активни в своите действия. Това каза пред БНР Боби Бобев, бивш посланик в Албания и Косово.

Доколко Сърбия и Вучич имат полза от това да има напрежение в Северно Косово - може да се спори, смята той и подчерта, че Брюксел и Вашингтон държат за успокояване на обстановката. 

"Вучич има трезва преценка. Всеки трезво мислещ сръбски политик знае, че Косово е приключена кауза за Сърбия, че Косово не може отново да бъде присъединено към Сърбия", коментира Бобев в интервю за предаването "Събота 150". 

700 военнослужещи от НАТО пристигнаха в Северно Косово

За него е изненадващо, че най-яростните протести сега са били в Звечан:

"Това е една община, която е център на район, който фактически е сателит на Северна Миртровица. За мен беше странно, че мирно и тихо остана в Северна Митровица, където много често е центърът на подобни събития".

Според него ще бъде много трудно косовският премиер Курти да бъде свален чрез вот на недоверие:

"САЩ са големият брат на Косово. Те са основният съюзник на Косово. Страхът от това, че те се обръщат срещу премиера Курти е налице. Стигнахме до безпрецедентна ситуация - САЩ фактически наложиха санкции на Косово - нещо, което в друга ситуация изглежда невъзможно".

Според Боби Бобев изборите е трябвало да бъдат проведени съобразно Конституцията и цялостното законодателство на Косово. От формална гледна точка те трябваше да бъдат проведени. Но никъде по света го няма това с под 4% от получения вот ти да управляваш, категоричен бе той и добави в този смисъл, че реакцията на косовските сърби е била напълно предвидима.

"Очевидно е, че комбинираният натиск, насочен основно към косовските албанци, към правителството и конкретно към премиера Курти - този натиск доведе до това самият той да заяви, че ако спре насилието и протестиращите се оттеглят, ще има нови избори. В края на краищата аз виждам прекия път към провеждането на нови избори в решението тези избрани 4 кметове да бъдат посъветвани да подадат своите оставки и тогава да бъдат насрочени нови избори. Не виждам друг път".

Бобев отново напомни въпроса със създаването на Асоциация на общините с преимуществено сръбско население, където той вижда противоречие.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
340 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емѝ...

2023.06.03 | 12:39

1
Знаете,, а и не крия че съм хомосексуалист и лгбт активист! Затова всеки ,който се гаври със мен във сайта ще пострада жестоко! Зад мен е Българския Хелзински Комитет и американското посолство!!!

Добави коментар

Водещи новини