Ковачевски: Конституционните промени ще сложат край на тезата "един народ в две държави"

  • 01 юни 2023 22:13

  • 1710
  • 5
Ковачевски: Конституционните промени ще сложат край на тезата "един народ в две държави"
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Промените в конституцията (на Република Северна Македония) най-после ще сложат край на тезата, че става въпрос за един народ в две държави, за първи път в конституцията освен македонците ще бъдат ясно разграничени и българите, така че веднъж да се сложи край на тази теза, каза пред журналисти премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в Молдова, където днес участва в Срещата на върха на Европейската политическа общност, предаде БТА.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1235

По думите му Северна Македония се нуждае от политически решения, които да позволят отварянето на клъстерите от преговорите с Европейския съюз, а стратегическата цел на страната  е пълноправно членство в ЕС до 2030 г. и планираната среща с председателя на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски цели да бъдат взети решения, които да осигурят по-добро бъдеще за гражданите. Ковачевски отново припомни позициите на дипломати от страните от ЕС и американския сенатор Крис Мърфи, че няма възможност преговорната рамка на страната, приета от 27 държави-членки на ЕС, да бъде предмет на нови преговори.

Вписването на българите в конституцията на Република Северна Македония е записано в преговорната рамка и е условие за продължаване на преговорите на страната за членство в Европейския съюз, но тя може да бъде променена с мнозинство от две трети в 120-членния парламент в Скопие, а управляващите нямат необходимите гласове, тъй като от ВМРО-ДПМНЕ са категорични, че няма да гласуват тези промени.

Димитър Ковачевски ще участва във втората среща на Европейската политическа общност в Кишинев

Политическите партии и народните представители в парламента имат задължението и отговорността пред гражданите да вземат решения, които дават възможност за по-добро бъдеще и по-добър стандарт на живот на настоящите и бъдещите поколения. Северна Македония има нужда от интеграция в Европейския съюз, а не от изолация, аз съм рационален оптимист, вярвам в целта и работя за постигането й, каза Ковачевски  в края на срещата на върха на Европейската общност в Кишинев и допълни, че ако конституционните промени не се случат, страната ще се върне в периода от 2006 до 2016 г. и вместо интеграция ще попадне в изолация.

Междувременно председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски отново повтори, че "в този състав на парламента и под български диктат" депутатите на опозиционната партия няма да гласуват промените в конституцията, а неговият дневен ред на предстоящата лидерска среща, за която твърди, че не е получил покана, е какво ще се случи, когато конституционните промени не получат необходимото мнозинство, за да бъдат гласувани в парламента на страната.  

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1710 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.06.02 | 07:31

5
Празни глави македонски!
Емѝ...

2023.06.02 | 05:40

4
Разликата между това как румънците работят с молдовците и как българските МЕКИ КИТКИ изпуснаха работата и оставиха Македония под српско влияние показва хубаво защо трябва да се ЗАТВОРЯТ ПЛЮВАЛНИЦИТЕ на руснявите помияри у нас. Завинаги.

2023.06.02 | 01:18

3
По-скоро ще е началото на края два народа в една държава, понеже след прегледа на историята и т.н. от БЮРМ народа малко ще остане.
хаххахха

2023.06.01 | 23:27

2
Сърбомански боклук.
Ki

2023.06.01 | 22:37

1
maimuna tupa......

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини