Столтенберг: НАТО е готова да разположи дори повече свои части за потушаване на размириците в Косово

  • 01 юни 2023 12:11

  • 432
  • 4
Столтенберг: НАТО е готова да разположи дори повече свои части за потушаване на размириците в Косово
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Генералният секретар на НАТО каза днес, че организацията е готова да разположи повече свои части в Косово за потушаване на размириците в етнически разделената северна част на страната, предаде Ройтерс. Първото подкрепление от 700 войници вече е изпратено.

„НАТО ще остане бдителна. Ние ще бъдем там, за да гарантираме безопасна и сигурна среда, а също и за да спомогнем за успокояването и намаляването на напрежението“, каза той пред репортери в кулоарите на НАТО среща на министрите в Осло, Норвегия.

Ескалацията на напрежението в отношенията Белград-Прищина започна в петък, когато сърбите в Северно Косово се опитаха да попречат на наскоро избраните косовски албански кметове да влязат в общинските сгради и да поемат задълженията си. В понеделник, когато косовската полиция използва отново сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите сърби в Звечан, се стигна до сблъсъци, при които бяха ранени около 30 войници от КейФОР и около 50 косовски сърби. 

НАТО реши да увеличи своята мисия от 4000 души в региона със 700 допълнителни войници, след като 30 души от мироопазващите сили и 52-ма протестиращи етнически сърби бяха ранени в понеделник.

Столтенберг: НАТО ще разположи още 700 войници в Косово

Столтенберг определи насилието срещу войските на НАТО като „напълно неприемливо“ и каза, че съюзниците подготвят още войски, в случай че НАТО трябва да изпрати допълнителни подкрепления в региона.

„Нашето послание както към Белград, така и към Прищина е, че те трябва да се ангажират добросъвестно с помощта на диалог под егидата на ЕС", добави той.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп БорелЖозеп БорелЖозѐп Борѐл Фонтѐлес е испански политик от Испанската социалистическа работническа повтори днес преди срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова, че насилието в Косово трябва да бъде прекратено и той ще продължи да общува със замесените страни. 

Борел посочи, че при срещата си с премиера на Косово Албин Курти в Словакия той го е призовал да изпълни своята роля в справянето с кризата. Борел изрази надежда, че ще има възможност да отправи същото послание и към президента на Сърбия Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград., отбелязва БТА.

Константин Тодоров
432 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
да

2023.06.02 | 14:11

4
НАТО да си седи на място няма нужда да играе ролята на краварите .
Емѝ...

2023.06.01 | 13:23

3
Само така, мачкай гнусния сърбеж, вечен враг на България.
русия е кенеф

2023.06.01 | 13:00

2
русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф русия е кенеф
da

2023.06.01 | 12:34

1
да го духаш педал. не ни вкарвайте във войните си. водете си ги сами. мама ви

Добави коментар

Водещи новини