Путин и Зеленски ще посетят Турция

  • 31 май 2023 17:45

  • 7207
  • 3
Путин и Зеленски ще посетят Турция
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Президентите на Русия и Украйна Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През и Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога ще посетят последователно Турция за разговори, посветени на хода на войната и т.нар. зърнен коридор, пише в. "Хюриет", позовавайки се на информация на журналистката Ханде Фърат.

Фърат е направила коментарите по време на телевизионно предаване, на което е водеща. Тя е напомнила за посредническата роля, която Турция се опитва да има между Киев и Москва по въпроса за войната в Украйна, както и за предстоящото встъпване в длъжност на турския президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва след преизбирането му на поста на 28 май.

"Голям брой чуждестранни държавни глави са съобщили, че ще присъстват на церемонията в събота. Путин ще осъществи отделно посещение в Турция. След Путин в Турция ще дойде и президентът на Украйна Зеленски", каза журналистката, уточнявайки, че акцент на разговорите ще бъдат войната в Украйна и сделката за "зърнения коридор".

Зеленски към Ердоган: Разчитам на укрепването на стратегическото партньорство между Турция и Украйна

Ханде Фърат разкрива подробности и за телефонния разговор, проведен между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и американския президент Джо Байдън, в който според нея лидерът на САЩ е изразил мнение, че "борбата, водена от Запада" срещу Ердоган, е несправедлива.

Байдън е казал още, че има желание за напредък по въпроса за изтребителите F-16, "но в Конгреса има едно шведско условие".

През октомври 2021 г. Анкара поиска да се сдобие с 40 изтребителя F-16 и почти 80 комплекта за модернизация на стойност, която се оценява на 6 млрд. долара. Доставките на американско въоръжение за Турция обаче станаха обект на спорове в САЩ, след като Анкара придоби руски ракетни системи С-400, заради което беше отстранена от програмата за изтребителите от пето поколение F-35.

Турция спъва членството в НАТО на Швеция, която заедно с Финландия пожела да се присъедини след руската инвазия в Украйна. Турският парламент в крайна сметка ратифицира кандидатурата на Хелзинки, но настоява Стокхолм да предприеме повече действия за изпълнението на исканията на Анкара, предаде БТА.

Цветелина Кирилова
7207 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Росия

2023.06.01 | 09:27

3
Слава на Росиииияяяя

2023.05.31 | 17:54

1
Слава на Русия! Слава на Путин! Слава на братушките!
Пешо от Ямбол

2023.06.01 | 08:17

2
Вземи се гръмни, бе!

Добави коментар

Водещи новини