Чавушоглу: Анкара не е получила доказателства за опити на Русия да повлияе на изборите в Турция

  • 22 май 2023 12:25

  • 277
  • 1
Чавушоглу: Анкара не е получила доказателства за опити на Русия да повлияе на изборите в Турция
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Турските власти не са получавали информация за опити на Русия да повлияе на изборите в страната. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред телевизия Хабертюрк.

Чавушоглу говори по повод твърденията на кандидата за президент на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъччдароглу, който по-рано този месец в акаунта си в Туитър отправи призив към Москва да не се намесва в състоялите се на 14 май президентски и парламентарни избори в страната. Той заяви, че Русия стои зад някои "монтажи, конспирации и записи".

Не е редно да се развалят отношенията с която и да е държава без причина. Попитахме Кълъчдароглу дали има някакви доказателства и конкретна информация. Помолихме го да я сподели. Той отговори, че има "такова впечатление". И ние също не сме получавали такава информация. Лидерът на опозицията все пак трябва да бъде много по-сериозен, заяви Чавушоглу, пише БТА.

Близо 500 000 турски граждани в чужбина са гласували досега в балотажа за турски президент

Той добави, че ако има доказателства за някаква намеса в изборите, те трябва да бъдат споделени с властите.

Чавушоглу коментира и намаляването на броя на туристите от Русия, като припомни, че през 2022 г. от Русия са пристигнали 5,2 млн. туристи. Той добави, че след изявленията на лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кълъчдароглу за намерение за налагане на санкции срещу Русия, в случай на избирането му за президент, броят на руските туристи в Турция е намалял с 10 процента.

Турският външен министър говори пред телевизия Хабертюрк още по редица въпроси, включително за връщането на сирийските бежанци в родината им.

Приемането на бежанци обратно в Сирия без сътрудничество с президента на Сирия Башар ал Асад и със сирийските власти е неправилно, каза още Чавушоглу.

Би било неправилно да ги връщаме, без да си сътрудничим с Асад. Тяхната сигурност трябва да бъде гарантирана. ООН трябва да участва в този процес. Международната общност, включително ЕС, трябва да подкрепи това. Договорихме се за съставянето на пътна карта, специална комисия ще я подготви. Ще изпратим повече сирийски бежанци в безопасната зона. И ще започне връщането в регионите, контролирани от Асад, заяви той.

Министърът добави, че "би било погрешно да се каже, че 100 процента от бежанците ще бъдат върнати".

Сега в Турция има нужда от работници в селскостопанския сектор, в промишлеността. Има недостиг на работна ръка, посочи Чавушоглу.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
277 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ето това е ....

2023.05.22 | 13:09

1
МЪЖ в истинският смисъл на думата..

Добави коментар

Водещи новини