Реджеп Ердоган: Ще спечеля балотажа

  • 17 май 2023 18:55

  • 579
  • 1
Реджеп Ердоган: Ще спечеля балотажа
© Getty (архив)

Турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва е убеден, че ще спечели балотажа за държавен глава на 28 май, предаде Би Би Си.

"Аз ще мога да привлека още избиратели, които да подкрепят моята кандидатура и да спечеля втория тур на изборите за лидер на нашата родина," каза той пред членове и симпатизанти на ръководената от него Партия на справедливостта и развитието.

"Ние ще продължим борбата ни и ще победим", категоричен бе той.

На първия тур, състоял се на 14 май, нито Ердоган, нито основният му съперник – лидерът на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу – не получиха необходимите за избирането на президент в първия кръг най-малко 50% +  1 глас. Ердоган получи 49,52 процента, а Кълъчдароглу -  44,88 на сто.

Третият участник във вота - националистът Синан Оган, събрал 5,17 процента, постави своите условия за подкрепа на Кълъчдароглу. Те са опозицията: да не прави отстъпки на прокюрдска партия партия и опонентът на Ердоган да поеме ангажимента за връщане на сирийските бежанци в родината им.

Останалият на трето място във вота за президент на Турция постави условие на кандидата на опозицията

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
579 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.05.18 | 06:45

1
SHARLIE HEBDO

Добави коментар

Водещи новини