Сърбите са предали над 3000 оръжия след масовите убийства в страната

  • 10 май 2023 16:45

  • 474
  • 1
Сърбите са предали над 3000 оръжия след масовите убийства в страната
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Сърбите са предали над 3000 оръжия и около десетки хиляди патрона в акцията за доброволно предаване на оръжие в страната, обявена след двете масови убийства от миналата седмица, съобщи сръбският президент Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград., цитиран от агенция Танюг и БНТ.

На 3 май 13-годишен ученик застреля в белградско училище осем ученици и охранител и рани други шест деца и една учителка. Той е задържан и се прави оценка на психологическото му състояние, но заради възрастта му по закон не може да носи наказателна отговорност.

На следващия ден вечерта 21-годишен младеж стреля в три села край град Младеновац, на около 40 км южно от Белград, като уби осем души и рани 14. Той също е задържан.

„Когато имате по-малко оръжия, тогава няма с какво да го извършите. Мисля, че това е важна акция и е добре, че я подехме. Знаех, че ще има много недоволни, но това е добре за Сърбия и ние сме готови да платим такава политическа цена“, каза Вучич, цитиран от в. “Политика”.

След двете масови убийства бе обявена акция за доброволно предаване на оръжие, както и за проверка на собствениците на законно притежавано оръжие. Гражданите могат да предават незаконно притежавано оръжие без последствия до 8 юни всеки ден. При подаване не се изисква документ за самоличност.

Сърбия предприема нови мерки след масовите убийства през последните 48 часа

Сърбия има дълбоко вкоренена култура на притежаване на оръжие и заедно с останалите страни от Западните Балкани тя е залята от оръжия и боеприпаси, които се намират в частни ръце след войните през 90-те години на миналия век, довели до разпадането на бивша Югославия, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
474 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Stamatis

2023.05.10 | 16:57

1
Оръжията нямат значение! Важни са хората, които ги притежават! Може да предадат 90% за 1-2 години, но пак ще има достатъчно в ръцете на психопати! Семката им е крива, там е проблема!

Добави коментар

Водещи новини