Андрей Ковачев: Основният въпрос е има ли черен списък на европейски граждани, които не се допускат в РСМ

  • 09 май 2023 21:53

  • 646
  • 2
Андрей Ковачев: Основният въпрос е има ли черен списък на европейски граждани, които не се допускат в РСМ
© Булфото (архив)

Евродепутатът Андрей КовачевАндрей КовачевАндрей Ковачев е български политик от ГЕРБ, член на Европейския парламент от 2009 година досега. определи като комично обяснението на Министерството на външните работи на Република Северна Македония (РСМ), че той не е допуснат на територията на страната на 6 май, защото е пътувал с лица, които представляват риск за общественото спокойствие и сигурност.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1235

В коментар за БТА Ковачев, който е и говорител на Европейската народна партия (ЕНП) по въпросите на разширяването, заяви, че основният въпрос е има или няма черен списък на европейски граждани, които не се допускат в Република Северна Македония. Според него реакциите по случая на представители на Европейската комисия и Европейския парламент, както и на българското правителство, са стреснали властите в Скопие.

„Комична реакция. Външното министерство на Република Северна Македония, явно притиснати от тази ясна и много категорична реакция както от България, така и от европейските институции – на Европейската комисия и Европейския парламент, решиха да излязат с изявление, че не заради мен, а заради някой друг, който не се разбра кой, бил представлявал заплаха за спокойствието и сигурността на Република Северна Македония, решили групово на всички да откажат“, каза Андрей КовачевАндрей КовачевАндрей Ковачев е български политик от ГЕРБ, член на Европейския парламент от 2009 година досега..

Депутатът в ЕП припомни, че в позицията на Министерството на външните работи в Скопие се посочва още, че всеки член на европейския парламент е добре дошъл, ако зачита македонската идентичност и македонския език. „Все пак аз съм бил на място и много ясно видях, че става въпрос за компютърната система, в която излезе, че ние сме в този списък, включително и аз“, коментира евродепутатът. В документа, който получих, е записано, че лицето – съответно аз, излизам като такъв, който не трябва да се допуска, добави той.

Според него основното е има или няма черен списък на европейски граждани, които не се допускат в Република Северна Македония.

Имало ли е през февруари месец среща при президента на страната Стево Пендаровски с премиера, с вътрешния министър и с техните служби, на която е обсъдено кой да влезе в този списък. Въз основа на какви критерии се влиза в този списък, съответно, попита евродепутатът Андрей КовачевАндрей КовачевАндрей Ковачев е български политик от ГЕРБ, член на Европейския парламент от 2009 година досега.. Той посочи, че единият от критериите е заявен още в събота следобед и той се отнася за хора, които не признават македонската идентичност и македонския език - те ще бъдат в такъв списък и няма да са допускат сега и в бъдеще в Република Северна Македония.

„Тук идва огромният проблем, който може да стигне до абсурд. Какво разбират точно СДСМ и ДПМНЕ, двете партии – основната управляваща и опозиционната партия, от, както те го казват, „негиране“ на македонската идентичност и македонския език?“, коментира Андрей КовачевАндрей КовачевАндрей Ковачев е български политик от ГЕРБ, член на Европейския парламент от 2009 година досега.. „Ако се разбира това, че някой не признава сегашните реалности, тук са прави. Но сегашните реалности, че някой жив човек се самоопределя като етнически македонец, това е основно човешко право. Никой никога не е отричал това човешко право“, отбеляза евродепутатът.

Според него имаме проблем обаче, когато се представят починали хора с различна идентичност от тази, която те самите, когато са били живи, са се самоопределяли и са самоопределяли своя език като български. „Имаме проблем, когато живи хора, които се самоопределят сега като българи, биват дискриминирани, подложени на говор на омраза, не могат да намерят кариерно развитие, техните деца биват обиждани в училище, срещу тях се организират побоища“, заяви Андрей КовачевАндрей КовачевАндрей Ковачев е български политик от ГЕРБ, член на Европейския парламент от 2009 година досега.. Той припомни случаите с Християн Пендиков, с български културни клубове, които се затварят въз основа на това какви имена носят, и с повдигането на обвинения към техните председатели, както се случи в Битоля и в Охрид.

Андрей КовачевАндрей КовачевАндрей Ковачев е български политик от ГЕРБ, член на Европейския парламент от 2009 година досега. отбеляза, че от страна на Скопие трябва ясно да се дефинира какво разбират под непризнаване на македонската идентичност и македонския език. „Ако това се окаже, че е проблем – да кажем и да настояваме да се представя истината за историческите личности – за Гоце Делчев, за Дамян Груев, за братя Миладинови , за Христо Татарчев, за Григор Пърличев, за една плеяда възрожденци и революционери, които са се самоопределяли като българи, за езика, който те са говорили и сами са определяли като български, ако това е проблем и означава за СДСМ и ДПМНЕ „негиране“ и непризнаване на македонската идентичност и език, то тогава имаме огромен проблем, който може да доведе до абсурдната ситуация да не се допуска никой, или може би 90% от българското население, да влезе в Република Северна Македония“, заяви евродепутатът.  

Андрей КовачевАндрей КовачевАндрей Ковачев е български политик от ГЕРБ, член на Европейския парламент от 2009 година досега. определи реакциите по случая като абсолютно адекватни. „И комисията, и парламентът, и най-голямата политическа група ЕНП и Манфред Вебер отбелязаха, че е абсолютно недопустимо недопускането на членове на европейския парламент в страната кандидат за членство в Европейския съюз. Не говорим за Китай, Русия, Беларус или Северна Корея, или Венецуела. Тук говорим за страна, която е кандидат за пълноправен член на ЕС. Точно тази реакция, включително и на българското правителство и на българските политически партии, явно е стреснала в Скопие управляващите, за да излязат днес с тази позиция, с която се опитват да прикрият следите, но не са дали ясен отговор дали има или няма черен списък“, каза евродепутатът.

Паметта на воините, погребани край Ново село в РСМ, беше почетена в отсъствието на Милен Врабевски и Андрей Ковачев

Последвайте канала на

Валери Зайцев
646 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Емѝ...

2023.05.10 | 05:39

1
Основен въпрос е защо в България няма черен списък на помиярите, осигурили завинаги руско-српското влияние в Македония, като все още живите партийци от БКП и членовете на издънките на БКП - БСП, ОПГ, ДПС, МВРО, копейките и подобна сган.
Бате Харо

2023.05.12 | 14:30

2
Ами защото си плащат рушветите и получават от караПрас с Джамбаз български паспорти!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини