Министърът на външните работи извика на среща посланика на РСМ Агнеза Поповска заради случая с Андрей Ковачев и Милен Врабевски

  • 09 май 2023 19:00

  • 977
  • 3
Министърът на външните работи извика на среща посланика на РСМ Агнеза Поповска заради случая с Андрей Ковачев и Милен Врабевски
© Булфото (архив)

Министърът на външните работи Иван КондовИван КондовИван Илиев Кондов е назначен за служебен министър на външните работи с указ на президента Румен извика на среща в Министерството на външните работи (МВнР) посланика на Република Северна Македония в България Агнеза Поповска, съобщиха от ведомството на сайта си в интернет.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1195

По време на разговора министърът изрази силна загриженост и остро несъгласие с действията на представителите на граничните власти на Република Северна Македония на ГКПП "Ново село", които на 6 май т.г. не допуснаха влизане на територията на страната на Андрей КовачевАндрей КовачевАндрей Ковачев е български политик от ГЕРБ, член на Европейския парламент от 2009 година досега., български депутат, член на Европейския парламент, притежател на дипломатически паспорт, на Милен Врабевски, председател на фондация „Българска памет“, както и на други трима български граждани, с което е било възпрепятствано тяхно участие в отдаване на почит към загиналите български военнослужещи във военното гробище в Ново село, се посочва в съобщението.

Българският евродепутат Андрей Ковачев не бе допуснат в Северна Македония

Министър Кондов заяви, че разглежда подобна мярка като необоснована и несъвместима с европейските принципи и норми, които Република Северна Македония се е ангажирала да спазва.

От българска страна беше посочено, че е неприемливо изготвянето на забранителни списъци за граждани на държава членка на ЕС и МВнР очаква да бъде запознато с критериите, съгласно които български граждани и европейски парламентаристи са включвани в подобни списъци.

Министър Кондов подчерта, че подобни действия на официални институции в Република Северна Македония, които се случват не за първи път, имат негативен отзвук сред българската общественост и нанасят безспорна вреда на изграждането на добросъседски отношения между двете страни.

Още на 6 май МВнР на Република България публикува на сайта си позиция, в която изрази силно разочарование от решението на властите в Република Северна Македония да предприемат тези действия.

Валери Зайцев
977 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
русия е кенеф

2023.05.09 | 21:32

3
русия е кенеф

2023.05.09 | 19:41

2
! СЛАВА РОССИИ !

2023.05.09 | 19:21

1
А що на среща, а не на ковьорче?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини