Бивш външен министър на РСМ: Недопускането на Ковачев в Северна Македония е "подходящ и закъснял ход"

  • 09 май 2023 07:14

  • 1304
  • 4
Бивш външен министър на РСМ: Недопускането на Ковачев в Северна Македония е "подходящ и закъснял ход"
© Novini.bg/Canva
Слушай новината Слушай новината

"Подходящ и закъснял ход" нарече бившият министър на външните работи на Република Северна Македония и депутат от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски решението да не бъде допуснат да влезе в страната българският евродепутат Андрей КовачевАндрей КовачевАндрей Ковачев е български политик от ГЕРБ, член на Европейския парламент от 2009 година досега.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1194

На 6 май, пет български граждани, сред които Андрей КовачевАндрей КовачевАндрей Ковачев е български политик от ГЕРБ, член на Европейския парламент от 2009 година досега. и Милен Врабевски, бяха спрени на ГКПП Ново село, пътувайки към българските военни гробища край Ново село, за отбелязване на Деня на храбростта и българската армия, предава БТА.

Реакцията на властта (в Северна Македония) показва две неща. Ако може в страната да не бъде допуснато лице, което не изпълнява условията да бъде добре дошъл гост в държавата, и това е можело да се случи преди 2-3 дни, се поставя въпросът защо не е можело същото да се случи преди 2, 3 или 4 години, когато се разпалиха страстите и се случиха определени унижения към македонския народ. И второто е грешката с подписването на Договора за добросъседство и приятелство с България. От август 2017 г., когато беше подписан този договор, с всеки месец ние доказваме, като две държави, че след подписването му, отношенията ни само се влошават и това е абсурдът, подписвате договор за приятелство и добросъседство, а се случват два пъти повече кавги и недоразбиране, каза Милошоски по ТВ Канал 5. 

Бившият министър на външните работи в правителството на Никола Груевски е категоричен, че Договорът за приятелство и добросъседство с България е асиметричен и в него само Северна Македония прави отстъпки, докато България "дори няма ангажимент да не поставя вето" на преговорите на страната с ЕС. 

Българският евродепутат Андрей Ковачев не бе допуснат в Северна Македония

Обяснението на Милошоски за реакцията на председателя на ЕНП Манфред Вебер, който написа в "Туитър", че категорично осъжда отказа за влизане в Северна Македония на евродепутата Андрей КовачевАндрей КовачевАндрей Ковачев е български политик от ГЕРБ, член на Европейския парламент от 2009 година досега. на 6 май, и го нарече "безпрецедентен и неприемлив", е това, че ГЕРБ е член на ЕНП и "защото като аргумент българските евродепутати използват предишната практика". 

"Ако един български евродепутат е идвал на подобни събития през предишни години, а сега му е забранено, се използва лошата предишна практика на тази власт като аргумент против държавата", каза Милошоски, който е и член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ, асоцииран член на ЕНП. 

Що се отнася до промените в конституцията на Северна Македония, с които в основния закон трябва да бъдат вписани българите в страната, Милошоски коментира, че важното е "дали това искане на България е последно, или ще има още 9 или 10 искания" в процеса на присъединяване на Северна Македония към ЕС. 

Това трябва да го изчистим помежду си, защото ако направим тази стъпка и последват още 10 такива искания в следващите 10 години, тази стъпка губи смисъл. Но ако тя бъде направена с убеждението, у дома, двустранно, регионално и в рамките на ЕС, че процесът (на присъединяване)  ще продължи въз основа на рационалните критерии от Копенхаген, тогава да ходим на избори и да мислим за решения за начина, по който този процес ще бъде управляван, посочи Милошоски. 

От ВМРО-ДПМНЕ са категорични, че депутатите от опозиционната партия няма да гласуват конституционни промени "в този състав на парламента и при такива условия под български диктат", а без гласове на техни депутати не може да бъдат постигнати необходимите две трети от гласовете в парламента на Северна Македония, за да бъдат гласувани промени в конституцията.

Смятам, че е легитимно да се даде шанс на гражданите да дадат демократична легитимност, защото този парламентарен състав няма легитимност за това и е грешка да се прави работна група в министерството на правосъдието за нещо, за което няма първоначална готовност за преминаване в събранието, каза Милошоски.

Отварянето на конституцията на Северна Македония също става с мнозинство от две трети в парламента. 

Цветелина Кирилова
1304 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.05.09 | 10:41

4
А защо да сега българите не са включени в конституцията на РСМ? Защо нямат право да заемат държавни постове и да работят в ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ?Това не е ли ГЕНОЦИД г-н сърбоман?

2023.05.09 | 10:00

3
И като свършат парите от мАсква през Белград какво ще прави тоя говнояд?
Жетона

2023.05.09 | 08:03

1
Тая измет трябваше да я смажеме още деветдесете години и да си вземеме територията!
Тенев

2023.05.09 | 08:08

2
Ама им се надупихме от страх....

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини