Траур в Сърбия в памет на жертвите на стрелбата в училище в Белград

  • 05 май 2023 07:21

  • 393
  • 1
Траур в Сърбия в памет на жертвите на стрелбата в училище в Белград
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Сърбия е в тридневен национален траур в памет на жертвите на стрелбата от сряда в училище в Белград, при която загинаха осем деца и охранител в учебното заведение.

Траурът съвпада с нови стрелби, при които бяха убити най-малко 8 души и 10 бяха ранени.

Нова масова стрелба в Сърбия

Очаква се днес прокуратурата да разпита бащата на задържаното момче, информира БНР.

След трагедията властите наложиха мораториум върху издаването на разрешителни за носене и притежаване на оръжие и засилиха контрола в тази посока. Направени бяха и предложения за законодателни промени, за намаляване на възрастта за подвеждане на непълнолетни под наказателна отговорност.

Обсъжда се и възможността за задължителни изследвания за наркотици на учениците от седми и осми клас. Предвиждат се и мерки за забрана на достъпа на деца до сайтове, попадащи в категорията DARK NEТ.

В деня на национален траур синдикатите в образованието в Сърбия обявиха, че ще стачкуват. Преподавателите ще са на работните си места, но учебни занятия няма да се провеждат.

Така педагозите и училищния персонал искат да обърнат внимание на властите и обществото към исканията си за превръщане на училищата в безопасно място за обучение и възпитание и за даване на гаранции, че на всички служители е осигурена среда за работа с мерки за безопасност и здраве.

Същевременно неправителствени организации поискаха оставката на министъра на образованието на Сърбия Бранко Ружич заради изявленията му, в които той посочи като причина за трагедията влиянието на интернет, видеоигрите и западните ценности.

Паметта на загиналите беше почетена снощи във всички храмове в страната и с възпоменателни церемонии в много сръбски градове.

Последвайте канала на

Десислава Станева
393 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ivan ivanov

2023.05.07 | 15:35

1
Жертвите са го тормозили Той е бил ядосан не трябва да бъде подведен под отговорност Не случайно е в психиатрия а не в затвор Това се нарича проблем с гнева Той е виновен че не може да го контролира а жертвите са виновни че са го отключили

Добави коментар

Водещи новини