Арменският премиер призова Русия да запази контрола върху Лачинския коридор

  • 27 април 2023 14:43

  • 407
  • 1
Арменският премиер призова Русия да запази контрола върху Лачинския коридор
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Арменският премиер Никол Пашинян призова днес Русия, която е посредник в конфликта с Азербайджан, да запази контрола си върху жизненоважен път към спорния анклав Нагорни Карабах - Лачинския коридор, където Баку наскоро изгради контролно-пропускателен пункт, съобщава БТА.

След прекратяването на огъня през 2020 г. Русия разположи в Нагорни Карабах контингент от мироопазващи сили, който трябва да осигури движението по Лачинския коридор - единствения път, свързващ Армения с този сепаратистки регион с предимно арменско население.

Миналата неделя обаче Азербайджан постави за първи път контролно-пропускателен пункт на входа на коридора. Преди това Армения обвиняваше Баку, че блокира този жизненоважен маршрут от почти 6 месеца.

Путин и Пашинян са обсъдили ситуацията около Нагорни Карабах

Руската мироопазваща мисия "трябва да контролира коридора Лачин и да гарантира функционирането му", поиска днес Никол Пашинян по време на заседание на правителството. „Никой освен Руската федерация няма право да контролира коридора“, добави той, като отбеляза, че целта на Баку е „етническото прочистване на арменците от Нагорни Карабах“.

Поставянето на този контролно-пропускателен пункт от азербайджанските власти, е оправдано според тях от въпроси на сигурността, но доведе до изостряне на и без това много голямото напрежение между Армения и Азербайджан, отбелязва Франс прес.

Никол Пашинян поиска днес също "изпращането на международна мисия за установяване на фактите" и "разширено международно присъствие в Нагорни Карабах и в Лачинския коридор".

Той разговаря вчера с руския президент Владимир Путин, който е напомнил за необходимостта "да се гарантират стабилност и сигурност в региона", според прессъобщение на Кремъл.

Коментарите на Пашинян идват в момент, когато френската външна министърка Катрин Колона е на посещение в Баку, за да разговаря с президента на Азербайджан Илхам Алиев и да се опита да намали напрежението. Тя каза днес в Баку, че е "възможно да се сложи край" на конфликта в Нагорни Карабах, който противопоставя Азербайджан срещу Армения повече от 30 години.

"Франция има само една цел и няма друг стремеж, освен да допринесе за мира и да намери пътя към мира", каза Катрин Колона по време на съвместна пресконференция с азербайджанския си колега. Това е "дълъг и труден процес, но е възможно да се постигне успех", добави тя. 

През последните месеци Русия, Европейският съюз и САЩ последователно се опитват да съживят мирния процес между Баку и Ереван, но засега безуспешно.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
407 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.04.27 | 20:36

1
Скоро ще виси на стълб тоя путлерски предател.

Добави коментар

Водещи новини