Гърция евакуира 27 души от Судан

  • 25 април 2023 09:54

  • 319
  • 0
Гърция евакуира 27 души от Судан
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Седем гърци още бяха евакуирани сутринта от Судан с холандски самолет до Акаба, Йордания, съобщи гръцкото външно министерство, цитирани от агенция АНА-МПА.

Министърът на външните работи Никос Дендиас благодари на холандския си колега Вопке Хукстра за помощта на страната му в усилията за спасяване на гърци и техните семейства. 

Процесът и действията за евакуация продължават в тясна координация с партньори и съюзници на Гърция от ЕС, се казва в съобщение на гръцката дипломация, предава БТА. 

Според източници от Министерството на отбраната тази сутрин самолет С-27 е излетял от Асуан, Египет, за гръцкия град Елефсина, в който са и двамата ранени гърци, спасени с помощна на французи и италианци.

Много държави провеждат евакуации на гражданите си от Судан, където от 15 април се водят сражения между военните сили и най-голямото паравоенно формирование. Към момента двете страни на конфликта се споразумяха огънят да се прекрати за 72 часа с посредничеството на САЩ и Саудитска Арабия.

В Судан обявиха временно спиране на огъня

По данни на Световната здравна организация основно в Хартум, столицата на Судан, сраженията са отнели живота на най-малко 420 души,  а ранените са 3700.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
319 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини