Между 22 и 50% от момичетата в Сърбия се женят преди да навършат 18 години

  • 12 април 2023 14:47

  • 706
  • 3
Между 22 и 50% от момичетата в Сърбия се женят преди да навършат 18 години
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Сърбия работи по инициатива за изменение на Семейния кодекс, за да дефинира и признае брака на непълнолетни като форма на трафик на хора, тъй като между 22 и 50 процента от сръбските момичета се женят преди да навършат 18 години, съобщава БТА.

Неотдавнашен доклад на УНИЦЕФ установи, че над половината момичета от ромски квартали в Сърбия и 22 процента от момичетата от семейства с ниски доходи се женят преди 18-годишна възраст. Още по-притеснителното е, че 16 процента от ромските момичета се женят преди да навършат 15 години, а 5 процента раждат на тази възраст.

"Често се обсъжда в публичното пространство до каква степен държавата има право да се намесва в лична сфера като брака или семейството. Въпреки това вредните последици от детските бракове наистина карат държавата да предприеме всички възможни мерки, за да спре последиците от това“,  заяви министърът на правата на човека, малцинствата и социалния диалог Томислав Жигманов пред  сръбската национална телевизия РТС.

Рускини искат закон за задължителен брак на мъжете след 30-годишна възраст

Едно от всеки пет момичета по света се омъжва, преди да навърши пълнолетие. В Сърбия ромските момичета и момичетата от семейства с ниски доходи са най-уязвими.

Властите предупреждават, че подобни бракове са най-сериозната форма на нарушаване на правата на децата, лишавайки ги от право на детство, образование, работа и здравословно възпитание.

"Днес 22 процента от младите жени от най-бедните домакинства и 56 процента от ромските квартали се омъжват преди  да навършат 18 години. Това, което прави Сърбия различна, са усилията за справяне с такива сложни нарушения на правата на децата“, заяви пред РСТ Деяна Костадинова, директор на УНИЦЕФ в Сърбия.

"Детските бракове могат да скрият много престъпни деяния като посредничество при проституция, принудителен брак, извънбрачен съюз с непълнолетно лице, пренебрегване и малтретиране на непълнолетно лице, трафик на хора“, предупреди министърът на правосъдието на Сърбия Мая Попович.

"Нашата обща борба и усилия не са приключили, докато сме свидетели на принудителен брак на едно дете като драстична заплаха не само за правата на жените и децата, но и като форма на насилие, основано на пола“,  заяви Мая Гойкович, вицепремиер и председател на Координационния орган за равенство между половете.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
706 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.04.12 | 14:55

1
Нормално. Между циганин и сърбин няма разлика.

2023.04.12 | 15:44

3
То и между 22 и 50% разликата едва се забелязва.
В

2023.04.12 | 15:26

2
Такава глупост не бях чел,не е лестно да си т... п журналист.

Добави коментар

Водещи новини