Бюджетът за отбрана на Турция ще нарасне до 75 милиарда долара

  • 10 април 2023 19:33

  • 395
  • 1
Бюджетът за отбрана на Турция ще нарасне до 75 милиарда долара
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Турският президент Реджеп Ердоган, който участва днес в церемония в Истанбул по пускане на вода на първия турски десантен кораб-амфибия - "Анадолу", заяви, че правителството възнамерява да увеличи общия бюджет на предприятията от отбранителната индустрия до 75 милиарда долара, съобщиха турските медии, цитирани от БТА.

По думите му през последните две десетилетия турската отбранителна индустрия е направила скок, който смело може да се нарече "технологична революция".

"Преди 20 години, когато дойдохме на власт, бюджетът на отбранителните проекти на Турция възлизаше на 5,5 милиарда долара, докато сега говорим вече за цифри над 60 милиарда долара. Обемът на износа на отбранителна продукция достигна рекордните 4,4 милиарда долара. Нивото на заместване на вноса в отбранителния сектор достигна 80 процента. Всичко това са показатели за успехите на съвременна Турция", заяви Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Турция представи първия си самолетоносач

Той добави, че като се включат и проектите, които в момента са на етап търгове, бюджетът на отбранителната промишленост ще нарасне до 75 долара.

Президентът отбеляза също, че броят на отбранителните проекти на Турция през последното десетилетие е нараснал с 62 до 750, а броят на компаниите във военно-промишления сектор е достигнал 2700. 

Ердоган определи 2023 г. като "ново начало" за успехите на турската отбранителна индустрия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
395 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ПЕСОГЛАВЕЦ КОЛАБЪР

2023.04.11 | 00:14

1
И ВСИЧКИТЕ ПАРИ НА СВЕТА НЕ МОГАТ ДА ВИ ОПРАВЯТ ,ЖАЛКИ ЧИТАЦИ!

Добави коментар

Водещи новини