Хванаха американец в Румъния, основал организация за върховенство на бялата раса

  • 31 март 2023 15:45

  • 327
  • 0
Хванаха американец в Румъния, основал организация за върховенство на бялата раса
© Pixabay

Американски гражданин, издирван в Съединените щати за извършване на престъпления, свързани със заговор и организиране на бунт, който е един от основателите на организация в САЩ, поддържаща идеологията за превъзходство на бялата раса, е бил заловен в Букурещ, предаде Аджерпрес, позовавайки се на съобщение на Главния инспекторат на Румънската полиция.

"На 29 март полицаите от Дирекцията за криминални разследвания - Служба "Издирвания" и бойците от Службата за интервенция и специални акции са заловили в град Букурещ мъж на 33 години, американски гражданин, обявен за международно издирване от американските власти за извършване на престъпления, свързани със заговор и организиране на бунт", се посочва в съобщението.

Съдия в Апелативния съд в Букурещ е решил мъжът да остане в предварителния арест с оглед на екстрадицията му.

Словашки крайнодесен лидер беше осъден за симпатии към неонацизма

Американските власти са предали искане за екстрадиция на американския гражданин от румънски произход, в което става ясно, че в периода декември 2016 г. - октомври 2018 г. в централния окръг на щата Калифорния и в други части на САЩ мъжът е участвал в заговори с други лица да присъстват на митинги с политически характер и да използват бойни тактики и физическо насилие срещу лица и групи, които не подкрепят тяхната идеология.

Смята се, че заподозряното лице е един от основателите на организация, идеологията за върховенство на бялата раса, която се е представяла публично като група, подготвена за борба и обявяваща се за ново супремасистко националистическо движение.

Мъжът ръководел подготовката по смесени бойни изкуства на членовете на движението и участвал в два политически митинга, на които упражнил агресия срещу други лица, включително полицейски служител.

"Също така заедно с други представители на движението е публикувал онлайн видеоклипове и изображения, показващи как извършват бойна подготовка за ръкопашен бой, както и изображения и видеоклипове, в които извършват агресия срещу други лица по време на политически мероприятия, придружени от послание в подкрепа на идеологията за върховенство на бялата раса", посочва румънската полиция.

След залавянето мъжът се е явил пред прокурор от прокуратурата към Апелативния съд в Букурещ, който е разпоредил задържането му, а съдия от Апелативния съд в Букурещ е решил на 30 март той да остане в предварителния арест с цел екстрадиция.

В момента американският гражданин се намира в ареста на Главната дирекция на полицията в Букурещ, пише БТА.

Телевизия Диджи 24 допълва, че полицаите са имали информация, че издирваният мъж е опасен и затова са поискали помощ от специалните части. Те открили заподозрения в спортна зала в Букурещ.

Мъжът се укривал в района на Балканите през последните години, като бил забелязван в Сърбия и България, но не могъл да бъде заловен досега, твърди телевизията.

Цветелина Кирилова
327 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини