Удвояват капацитета на ТАНАП

  • 31 март 2023 11:05

  • 755
  • 0
Удвояват капацитета на ТАНАП
© Pixabay

Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез заяви, че капацитетът на газопровода ТАНАП ще бъде двойно увеличен в близко бъдеще, съобщи електронното издание на в. "Хюриет", предаде БТА.

Дьонмез, който се намира в Будапеща по повод заседанието на енергийните министри от Организацията на тюркските държави, се срещна първо с колегата си от Азербайджан Первиз Шахбазов.

Министър Дьонмез изказа благодарност към Организацията на тюркските държави за оказаната помощ след земетресенията в Турция на 6 февруари и заяви, че страната му е готова на всякакво сътрудничество със страните членове и наблюдатели на организацията. 

Пред журналисти турският министър подчерта, че Турция е една от страните, които имат отговорността да подсилят не само собствената си енергийна сигурност, но и тази на Европа. По думите му страната е домакин на важни международни проекти, какъвто е и газопроводът ТАНАП за пренос на газ от Азербайджан през Турция към Европа.

"Сегашният капацитет (на газопровода) е 16 милиарда кубически метра годишно. Но в близко бъдеще ще увеличим капацитета близо два пъти. По този начин от увеличения капацитет ще се възползват както Турция, така и нашите съседи", каза Дьонмез.

Според министъра Европа е била хваната неподготвена за кризата с природния газ и е потърсила алтернатива във втечнения газ, но и там цените са се повишили значително "поради проблеми като недостатъчния капацитет и брой на терминалите и факта, че страните източници изведнъж се оказаха далеч от това да задоволят толкова нарастващото търсене".

Той посочи, че Европа е била най-засегната от газовата криза. 

"Трябва да се види кой печели от тази криза и кой не. Не е устойчиво този процес да се управлява само с икономии. Европа ще прецени сама тези неща и ще вземе решение. Ние, Турция и тюркските държави, ще продължим да подкрепяме Европа, особено приятелските държави, с дългосрочни и средносрочни проекти", каза той.

Гръцката делегация напусна със скандал откриването на TАНАП

Десислава Станева
755 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини