Болсонаро се върна в Бразилия, за да оглави дясната опозиция

  • 30 март 2023 17:04

  • 292
  • 0
Болсонаро се върна в Бразилия, за да оглави дясната опозиция
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Крайнодесният бивш президент на Бразилия Жаир Болсонаро днес се върна в родината си от САЩ, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. На летището в столицата той беше приветстван от стотици свои поддръжници, дошли да го посрещнат след тримесечния му престой във Флорида.

Болсонаро ще се стреми към нова роля на политическата сцена в страната, посочват агенциите, отбелязвайки, че властите в столицата Бразилия са взели мерки за гарантиране на реда при завръщането на бившия президент популист.

Болсонаро, който досега не е признал поражението си на миналогодишните избори, се очаква да оглави опозицията срещу новия президент Луиз Инасио Лула да Силва, който е от левицата.

Поддръжници с националното знаме върху раменете си пееха националния химн и скандираха "Легенда!", докато Болсонаро излизаше от сградата на летището.

Преди да се качи на самолета на тръгване от Орландо, Болсонаро омаловажи своята лидерска роля и каза, че ще използва опита си, за да подпомогне кампанията на своята (Либерална - бел. ред.) партия на местните избори през следващата година. Той добави, че изборите, които загуби миналия октомври, са минало.

"Прелистихме една страница и сега ще се готвим за изборите следващата година", каза Болсонаро за телевизия "Си Ен Ен Бразилия" малко преди отпътуването си.

Болсонаро се връща в Бразилия

Болсонаро замина за САЩ два дни преди изтичането на неговия мандат на 1 януари, когато трябваше да предаде президентските си пълномощия на Лула. Той каза, че има нужда от почивка, но според критиците му Болсонаро се е опитал да избегне потенциалните рискове, свързани с над десетина правни разследвания, пред които може да бъде изправен в Бразилия.

Те фокусират вниманието върху неговите нападки срещу бразилската система за гласуване и предполагаемата му роля за окуражаване на поддръжниците му да щурмуват правителствени сгради при бунтовете на 8 януари, които наподобяват щурма на Капитолия в САЩ.

Болсонаро, който възприема бившия американски президент Доналд Тръмп като свой политически идол, участва в Конференцията за консервативно политическо действие във Вашингтон този месец, където постави под въпрос резултатите от изборите в родината си през октомври миналата година, спечелени от Лула с незначителна преднина, и каза, че мисията му в Бразилия "все още не е приключила".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
292 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини