Стево Пендаровски: ЕС не трябва да позволява на нито една държава членка да проблематизира нечие влизане в блока

  • 29 март 2023 20:23

  • 627
  • 6
Стево Пендаровски: ЕС не трябва да позволява на нито една държава членка да проблематизира нечие влизане в блока
© Getty (архив)

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски днес каза, че ангажиментът за вписването на българите в конституцията на страната е приет с приемането на преговорната рамка, предаде БТА.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1032

"Тези, които смятат, че могат да направят по-добра преговорна рамка, не познават процедурите в ЕС”, допълни държавният глава на балканската страна.

„Ако някой може да договори по-добра преговорна рамка, аз ще бъда първият, който ще го поздрави, но го уверявам да не се опитва да го направи, защото няма да има шанс да се предоговори нещо, което е договорено с 27 страни членки на ЕС, включително и България”, посочи Пендаровски.

По думите му единственият начин да се постигне мнозинство от две трети в парламента е да се разговаря с опозицията и с аргументи да бъде показано, че самият акт на вписването на българите и други общности в конституцията „по никакъв начин не заплашва македонската независимост, суверенитет и европейския път” на страната.

Пендаровски посочи, че се надява работната група, която ще подготви конкретните предложения за промени в конституционните текстове, ще го направи "прилично бързо" и те ще влязат в парламентарна процедура.

„Ако до края на ноември няма мнозинство от две трети в парламента, ще бъдем блокирани, този път със собственото си решение. Ако опозицията реши да не участва в работната група или Комисията по конституционните въпроси в парламента, е ясно, че и аз да се опитам да организирам разговор, те няма да се включат в него. Мисля, че грешат. Призовавам ги да се включат на експертно и политическо ниво и да изложат своите аргументи. Когато се сблъскате с аргументите на двете страни, предполагам, че и те ги имат, ще видите, че говорим за неща, които сме направили преди 22 години. Ние сме установили стандарти за защитата на малцинствата, ние тук ги наричаме части от народи, така че няма спор, че ако добавим още две или три общности, които живеят тук, независимо от техния брой, българите са около 3500 души, Северна Македония със сигурност няма да пропадне“, каза Пендаровски.

На въпрос дали може да се очаква да бъдат поставени и нови условия на страната по време на преговорния процес, Пендаровски отговори, че не би трябвало, но и никой не е можел да предвиди условията, които България е поставила през последните две години.

Външният министър за Северна Македония: Топката е в тяхното поле, надявам се да се вразумят

"Защото имаше пълен консенсус, в който българското правителство участваше през 2017, 2018, 2019 г., когато с промени в конституцията добавихме Северна към Македония, имаше общ консенсус, че няма да има нови искания. И сега логичният въпрос е, ако направим тези конституционни промени, дали утре или вдругиден някоя друга членка или държава, която ни блокира преди 2,5 години, няма да се сети да направи ново искане? Надявам се да не се случват такива неща”, каза Пендаровски.

Той също заяви, че самият ЕС не трябва да позволява на нито една държава членка да проблематизира нечие влизане в блока: С нещо, което няма нищо общо с реалните критерии, ценности и принципи, за които е създаден и за които той съществува.

"Блокирането на държава поради исторически въпроси е незаконно и не трябва да се допуска в съвременна Европа“, каза Пендаровски по време на пресконференция с австрийския си колега Александър ван дер Белен в Скопие.

"Има смисъл и е нужно Република Северна Македония да направи промени в своята конституция", заяви гостът.

„Направихте тежък, но правилен избор, бъдещето ви е в ЕС. Имаме добри отзиви за скрининг процеса, който се провежда в момента и ви насърчаваме да направите промените в конституцията, след което процесът за присъединяване към ЕС да върви по план”, заяви австрийският президент.

Той не пожела да коментира вътрешнополитическите различия в страната по отношение на промените в конституцията, но заяви, че ще призове всички политически групи в парламента да размислят за рисковете в дългосрочен план. Ван дер Белен посочи, че промените в конституцията „не би трябвало да се драматизират”.

 

627 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Z

2023.03.31 | 01:40

6
B*lgarija nezabavno da slozi postojano veto na Zapadna B*lgarija v ES !!! Neka si zivejat v otvoreni balkan...dokato ne stanat cast ot Velika Albanija.....

2023.03.29 | 22:15

5
Сърбите от изконната Българска земя Македония ....мълчете по добре

2023.03.29 | 22:13

4
Сърбе на върбе
За С.Македония е

2023.03.29 | 21:49

3
позволено.

2023.03.29 | 21:29

2
що е маке все е лайно

2023.03.29 | 21:01

1
ГЛАВНИЯ ГОВНАР НА ИЗМИСЛЕНАТА МЪКА ДОНИНА ОЩЕ СИ МИСЛИ , ЧЕ НЯКОЙ ГИ СМЯТА ЗА НЕЩО.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини